04 sept. 2024 | 08:00

Toți românii care lucrează pe timp de noapte au drepturi suplimentare. Cu ce pretenții poți merge la patron, ce spune legea

ACTUALITATE
Toți românii care lucrează pe timp de noapte au drepturi suplimentare. Cu ce pretenții poți merge la patron, ce spune legea

Munca pe timp de noapte este o realitate cotidiană pentru mulți angajați din diverse sectoare economice din România. Această formă de muncă, definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 6:00, vine cu o serie de drepturi și protecții legale pe care toți angajatorii trebuie să le respecte. Dacă ești unul dintre cei care lucrează în acest interval, este important să cunoști ce drepturi suplimentare ai și ce pretenții poți avea de la angajatorul tău, conform Codului Muncii.

Ce înseamnă să fii salariat de noapte?

Conform Codului Muncii, un salariat de noapte este definit în două moduri:

  1. Angajatul care lucrează cel puțin 3 ore din programul său zilnic în intervalul 22:00 – 6:00.
  2. Angajatul care își desfășoară cel puțin 30% din timpul său lunar de muncă în acest interval.

Pentru angajatorii care au astfel de salariați, există obligația de a notifica inspectoratul teritorial de muncă despre activitatea desfășurată pe timp de noapte. De asemenea, angajații care urmează să lucreze în acest regim trebuie să fie supuși unui examen medical înainte de a începe munca de noapte, precum și periodic, pentru a se asigura că sunt apți să lucreze în aceste condiții.

În cazul în care examenul medical arată că un salariat nu este apt pentru munca de noapte, angajatorul nu are dreptul să-l concedieze. În schimb, acesta trebuie să îl transfere la o poziție cu program de zi, pentru care angajatul este considerat apt.

Protecția specială oferită anumitor categorii de angajați

Codul Muncii prevede protecții speciale pentru anumite categorii de angajați în ceea ce privește munca de noapte. Minorii sub 18 ani nu pot fi angajați pentru a lucra în acest interval. De asemenea, femeile însărcinate, lăuze sau care alăptează, precum și părinții singuri, nu pot fi obligați să lucreze pe timp de noapte.

Aceste măsuri sunt menite să asigure protecția sănătății și bunăstării acestor grupuri vulnerabile, prevenind expunerea lor la riscurile asociate muncii în intervalul nocturn.

Drepturi și compensații pentru munca de noapte

Pentru cei care lucrează pe timp de noapte, Codul Muncii prevede două modalități de compensare:

  1. Reducerea timpului de lucru cu o oră pentru zilele în care se desfășoară cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără a diminua salariul.
  2. Acordarea unui spor salarial de 25% din salariul de bază.

Compensarea muncii de noapte poate fi stabilită de comun acord între angajat și angajator la încheierea contractului individual de muncă. Chiar dacă sporul de noapte nu este obligatoriu sub forma unui spor salarial, compensarea acestei munci este totuși obligatorie, fie prin reducerea programului de lucru, fie prin acordarea sporului.

De exemplu, pentru un salariu minim pe economie de 2.363 lei, sporul de noapte ar fi de 590 lei, rezultând un salariu total de 2.953 lei.

Sporul de noapte și calculul pensiei

Sporul de noapte are, de asemenea, un impact asupra pensiei. Conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, sporurile cu caracter permanent, cum ar fi cel pentru munca de noapte, sunt luate în considerare la calculul punctajului de pensie. Aceasta înseamnă că orele lucrate pe timp de noapte pot contribui la creșterea cuantumului pensiei la care ai dreptul la momentul pensionării.

Ce pretenții poți avea de la angajator?

Dacă lucrezi pe timp de noapte, poți avea pretenția de a primi sporul salarial sau reducerea timpului de lucru conform legii. De asemenea, ai dreptul la un examen medical periodic pentru a te asigura că ești apt pentru acest tip de muncă și, în caz contrar, ai dreptul la un post de zi fără a fi penalizat.

Angajatorul tău are obligația de a respecta aceste norme, iar dacă nu o face, poți să te adresezi inspectoratului teritorial de muncă pentru a-ți apăra drepturile. Înțelegerea și respectarea acestor drepturi nu doar că îți asigură un mediu de lucru echitabil, dar contribuie și la protecția sănătății tale pe termen lung.

Munca pe timp de noapte vine cu drepturi suplimentare pentru angajați, drepturi pe care orice șofer, lucrător în producție sau orice alt angajat în regim nocturn ar trebui să le cunoască și să le revendice. Codul Muncii asigură un cadru legal care protejează salariații din acest sector, oferind compensații adecvate și protecții suplimentare. Fie că este vorba de sporul salarial sau de reducerea timpului de lucru, asigură-te că beneficiezi de toate drepturile tale atunci când lucrezi pe timp de noapte, conform Legal Badger.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele