10 apr. 2024 | 14:52

Topirea ghețarilor în Antarctica afectează inclusiv știința. Ce se întâmplă cu meteoriții în această parte a lumii

ACTUALITATE
Topirea ghețarilor în Antarctica afectează inclusiv știința. Ce se întâmplă cu meteoriții în această parte a lumii

În momentul în care meteoriții se prăbușesc în Antarctica, ei ies în evidență ca o pată neagră pe un fundal alb pur.

Acesta este motivul pentru care peste 60% dintre meteoriții descoperiți au fost găsiți pe continentul înghețat cu ușurință.

Temperaturile tot mai mari îngreunează cercetările

Cu toate acestea, temperaturile tot mai ridicate ar putea să însemne sfârșitul acestei ere aurii a vânătorii de meteoriți la Polul Sud.

Antarctica devine tot mai caldă în fața schimbărilor climatice, transformând o mare parte din suprafața sa de gheață odată solidă într-un teren mai moale.

Meteoriții și alte obiecte stâncoase au tendința de a se scufunda mai repede în gheața mai moale, reducând fereastra de timp în care cercetătorii îi poți descoperi.

Cercetările recente s-au concentrat asupra acestei probleme și au descoperit că până la 5.000 de meteoriți sunt pierduți în prezent în fiecare an din cauza gheții care se topește.

Se estimează că între 300.000 și 850.000 de meteoriți se află în straturile de gheață ale Antarcticii, așteptând să fie găsiți.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică în Antarctica, un număr tot mai mare de astfel de obiecte cerești sunt susceptibile să cadă în obscuritate.

Conform politicilor actuale, care duc la o încălzire de 2,6 până la 2,7°C față de nivelurile preindustriale, aproximativ 30% dintre meteoriții din Antarctica ar putea deveni inaccesibili științei. Dacă emisiile cresc mai mult, această cifră ar putea ajunge până la 75%.

Meteoriții, esențiali în studiile oamenilor de știință

Această posibilă scădere a descoperirilor ar putea avea un impact semnificativ asupra înțelegerii noastre despre Sistemul Solar și dincolo de el.

Cei mai multe meteoriți provin de la diferite luni, planete și asteroizi din Sistemul Solar. Când sunt aduși pe Pământ, ei oferă oamenilor de știință o mostră valoroasă de material cosmic, care altfel ar fi extrem de dificil de obținut.

Uneori, ei ne pot furniza date despre universul dincolo de Sistemul nostru Solar. Chiar luna trecută, oamenii de știință au detaliat cercetările despre un meteorit găsit în Antarctica care conținea o particulă de praf rară, mai veche decât Soarele nostru.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele