09 apr. 2024 | 11:57

Temperaturi mai mari cu 40 de grade Celsius în Antarctica. Recordul care ne arată că încălzirea globală nu este o glumă

ACTUALITATE
Temperaturi mai mari cu 40 de grade Celsius în Antarctica. Recordul care ne arată că încălzirea globală nu este o glumă

În martie 2022, Antarctica a fost lovită de o val de căldură extraordinar care a dus la creșteri de temperatură de până la 40°C peste media sezonieră.

Acest eveniment ar putea părea un fenomen izolat, dar este probabil să fie un semn al a ceea ce urmează pentru planeta Pământ.

Ce se întâmplă în Antarctica

Creșterea de căldură a fost înregistrată la stația de cercetare Concordia-Dome C pe 18 martie 2022, dar cifrele au fost dezvăluite într-un studiu mai devreme în acest an.

Temperatura anuală medie în Concordia este de aproximativ -55°C, deși variază în funcție de anotimpuri între -30°C  vara și câteodată până la -80°C iarna. Martie este o lună de tranziție către iarna din Antarctica, cu temperaturi medii zilnice în general în jur de -50°C.

În acea zi de sfârșit de vară din martie 2022, stația a înregistrat un record absolut de temperatură de -9.4°C, cu aproximativ 40°C mai mare decât media sezonieră.

Cercetătorii au estimat că o zonă de 3.3 milioane de kilometri pătrați din Antarctica de Est a depășit recordurile anterioare de temperatură în martie 2022.

Gheața a început să se topească

Căldura relativ blândă a condus la o cantitate semnificativă de topire a gheții în jurul Antarcticii. Zonele costiere au fost martore la o topire extinsă a suprafeței, contribuind la o extindere record a gheții de mare.

Căldura a fost adusă în Antarctica de activitatea feroce a ciclonilor tropicali în Oceanul Indian, care a adus o cantitate mare de aer relativ cald și umed în interiorul Antarcticii.

De asemenea, o intruziune a unui râu atmosferic a acoperit Platoul Antarctic de Est cu un strat gros de nori, capturând căldura în atmosfera inferioară.

Această anomalie a temperaturii extrem de ridicate este inseparabilă de schimbările generale cu care se confruntă clima planetei noastre, spun cercetătorii.

Valul de căldură din Antarctica din martie 2022 ar fi fost în mod obișnuit considerat un „eveniment o dată la 100 de ani”, dar oamenii de știință avertizează că schimbările climatice vor continua să producă astfel de evenimente.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele