12 aug. 2024 | 16:00

Tehnicile moderne de criminalistică rezolvă o conspirație de 200 de ani privind un „prinț european pierdut”

ACTUALITATE
Tehnicile moderne de criminalistică rezolvă o conspirație de 200 de ani privind un „prinț european pierdut”
Kaspar Hauser

O conspirație care a durat aproape 200 de ani, legată de un „prinț european pierdut”, a fost în sfârșit elucidată datorită unor tehnici moderne de analiză genetică. Conform unui nou studiu preprint, acest mister vechi de două secole, care a captivat imaginația Europei, își găsește acum răspunsul.

În anul 1828, un adolescent „pe jumătate sălbatic” de 16 ani a stârnit un val de curiozitate în întreaga Europă atunci când a apărut din senin în orașul german Nürnberg. Băiatul, neîngrijit și dezorientat, purta asupra sa două scrisori care susțineau că a fost crescut într-o temniță întunecată și rece, fiind ținut captiv de un „om misterios”.

Cine era tânărul misterios

Tânărul, care nu putea vorbi bine, și-a scris numele ca fiind Kaspar Hauser. În scurt timp, au început să circule zvonuri despre originea sa necunoscută. În decurs de un an, a apărut o ipoteză populară: unii susțineau că Hauser era fiul recent decedatului Mare Duce Carl, care fusese un prinț în Baden, un teritoriu din sudul Germaniei, înainte de dizolvarea Sfântului Imperiu Roman în 1806.

Conform istoriei oficiale, singurul fiu supraviețuitor al Marelui Duce a murit ca sugar în 1812. Însă, odată cu apariția bruscă a lui Hauser, unii au început să speculeze că adevăratul moștenitor al Casei de Baden a fost răpit și înlocuit cu un copil pe moarte, „pentru a aduce o linie colaterală la tron”. Acest zvon a fost alimentat de numeroasele incertitudini care înconjurau Casa de Baden.

Cinci ani după apariția sa misterioasă, Hauser a fost înjunghiat mortal, ceea ce a adăugat și mai multă intrigă în jurul cazului său. Această poveste a inspirat de-a lungul decadelor sute de articole, cărți, filme și piese de teatru.

„Se spune că este unul dintre cele mai mari mistere istorice ale secolului al XIX-lea”, a declarat geneticianul Turi King, cunoscut pentru contribuția sa la identificarea scheletului regelui Richard al III-lea în 2014, într-un podcast recent.

ADN-ul secvențiat

Cu câțiva ani în urmă, King a fost invitată să se alăture unei echipe internaționale de oameni de știință care încercau să compare ADN-ul extras din părul și sângele lui Kaspar Hauser cu cel al descendenților Casei de Baden. Tentativele anterioare de a face acest lucru au produs rezultate contradictorii, iar unii oameni de știință au pus la îndoială autenticitatea petelor de sânge prelevate din lenjeria lui Hauser în ziua în care a fost înjunghiat.

King și colegii săi au reanalizat ADN-ul mitocondrial al tânărului Hauser, care se transmite pe linie maternă, folosind tehnici moderne de secvențiere.

„ADN-ul lui Kaspar Hauser a fost identic în toate probele de păr și a coincis cu analiza probei de sânge din anii 1990”, explică King.

Acest lucru confirmă pentru prima dată autenticitatea probelor.

Când cercetătorii au comparat ADN-ul mitocondrial al lui Hauser cu cel al surorilor sale presupuse și al descendenților lor, nu a existat nicio potrivire. Echipa a concluzionat că genele lui Hauser erau „clar diferite de linia mitocondrială a Casei de Baden”, ceea ce elimină ipoteza populară a „teoriei prințului”.

„Din păcate, datele noastre încă nu ne pot spune cine era el cu adevărat!”, spune King.

„Tipul său de ADN mitocondrial este unul westeuropean, dar nu putem să-l localizăm geografic”.

Fără sânge regal, originile lui Hauser rămân un mister. Este posibil să nu aflăm niciodată de unde a provenit cu adevărat acest băiat pierdut. Această dezvăluire pune capăt unui capitol îndelung dezbătut al istoriei, lăsând în urmă întrebări care ar putea rămâne fără răspuns pentru totdeauna.