25 iul. 2024 | 12:00

Singurul animal cu dinți de fier, cel puțin o parte din ei. Așa se înțelege performanța unor dinozauri precum T-Rex

ACTUALITATE
Singurul animal cu dinți de fier, cel puțin o parte din ei. Așa se înțelege performanța unor dinozauri precum T-Rex

Dragonii Komodo, cele mai mari șopârle vii, sunt deja cunoscuți pentru abilitățile lor de vânători de neegalat, dar o nouă descoperire a crescut și mai mult statutul lor de mașini de ucis supreme.

Un studiu recent arată că dinții dragonilor Komodo sunt ca vârful fierului, permițându-le să sfâșie prada cu o eficiență înfricoșătoare. Această descoperire sugerează că și dinozaurii prădători, precum T. Rex, ar fi putut folosi aceeași strategie pentru a prinde și dezmembra prada rapid.

Inovație letală și adaptare unică

Dragonii Komodo (Varanus komodoensis) sunt cunoscuți pentru dinții lor curbați și zimțați, similari cu cei ai multor dinozauri teropodi. Acum, s-a descoperit că vârfurile și marginile tăietoare ale dinților lor sunt îmbogățite cu fier. Aceasta explică modul în care dinții lor rămân capabili să sfâșie prada, în ciuda faptului că stratul de smalț este mult mai subțire decât la mamifere.

Nu doar dragonii Komodo își întăresc dinții cu fier. Molustele cunoscute sub numele de chitoni, cum ar fi Cryptochiton stelleri, folosesc, de asemenea, fierul pentru a-și proteja dinții de uzura cauzată de hrănirea cu alge și bacterii de pe roci. Totuși, dragonii Komodo și rudele lor cele mai apropiate sunt singurele reptile care concentrează fierul în locurile strategice pentru a menține marginile zimțate ale dinților lor ascuțite.

T. Rex și misterul dinților de fier

Forma dinților dragonilor Komodo seamănă cu cea a dinozaurilor prădători mai mari, iar cercetătorii s-au întrebat dacă dinții T. Rex erau și ei acoperiți cu fier. Dr. Aaron LeBlanc de la King’s College London a explicat că, din păcate, tehnologia actuală nu permite determinarea nivelurilor de fier din dinții fosilizați ai dinozaurilor, deoarece procesul de fosilizare schimbă compoziția chimică inițială.

Totuși, cercetările au arătat că dinozaurii prădători mari, cum ar fi tiranozaurii, și-au modificat structura smalțului pe marginile tăietoare ale dinților pentru a menține o margine ascuțită, similar cu modul în care dragonii Komodo își modifică chimia dinților. LeBlanc și echipa sa nu renunță la ideea de a descoperi dacă vreun dinozaur avea dinți acoperiți cu fier. Cu analize suplimentare ale dinților dragonilor Komodo, ar putea găsi alți markeri în stratul de fier care nu sunt modificați de fosilizare.

Dragonii Komodo: arsenal letal și protecție limitată

Pe lângă dinții lor impresionanți, dragonii Komodo au o armură osoasă sub solzii lor, comparată cu o armură din zale, și venin care ar putea salva vieți în cazul victimelor de accident vascular cerebral. De asemenea, sângele lor are capacități antibiotice puternice. Cu toate aceste abilități uimitoare, dragonii Komodo ar putea fi considerati prădătorii supremi globali, cel puțin în tropice. Cu toate acestea, preferința lor de a rămâne în insulele natale și de a se întoarce rapid dacă sunt mutați le limitează aria de răspândire.

Această distribuție limitată face ca schimbările de mediu să îi pună pe lista speciilor pe cale de dispariție. Dinții lor de fier nu le sunt de folos dacă nu au ce să vâneze.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele