13 feb. 2024 | 10:00

Singurii români care nu trebuie să plătească impozit auto, deși dețin o mașină înmatriculată în România. Ce spune legea

ACTUALITATE
Singurii români care nu trebuie să plătească impozit auto, deși dețin o mașină înmatriculată în România. Ce spune legea

În contextul legislației fiscale actuale din România, orice proprietar de vehicul înmatriculat sau înregistrat în țară este obligat să plătească un impozit auto anual.

Această regulă este bine stabilită și vizează toți deținătorii de autovehicule, subliniind responsabilitatea fiscală ce derivă din deținerea unui mijloc de transport. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane care beneficiază de scutiri de la această obligație fiscală, un aspect mai puțin cunoscut de publicul larg.

Citește și: ANAF pune tunurile pe maneliști, mulți dintre ei lucrează la negru. Ce se întâmplă dacă nu îți declari veniturile la Fisc

Excepțiile din Codul Fiscal al României

Conform prevederilor Codului fiscal, impozitul pe autovehicule trebuie achitat la bugetul local al localității unde proprietarul își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru. Plata acestui impozit se efectuează anual, în două tranșe egale, până la sfârșitul lunilor martie și septembrie. Interesant este faptul că, dacă impozitul este plătit integral până la data de 31 martie, proprietarul poate beneficia de o bonificație de până la 10%, stabilită de hotărârea consiliului local.

Calculul impozitului auto se bazează pe capacitatea cilindrică a motorului, cu sume fixe aplicate pentru diferite intervale de capacitate. Această metodă de calcul asigură o taxare proporțională cu potențialul poluant și de utilizare a vehiculului.

Citește și: Toți românii cu case și mașini ”de lux”, taxați în 2024. Mai ai timp până în aprilie să depui declarația

Românii care nu plătesc impozit auto

Însă, legislația românească prevede și excepții de la această regulă generală. Astfel, nu sunt obligați să plătească impozitul auto:

  • Veterani de război și văduvele acestora;
  • Persoanele cu handicap grav sau accentuat și cele încadrate în gradul I de invaliditate;
  • Proprietarii de vehicule istorice;
  • Proprietarii de vehicule electrice.

Pe lângă aceste scutiri, există și reduceri semnificative aplicabile în anumite condiții. Vehiculele hibride beneficiază de o reducere de minimum 50% din impozit, în funcție de hotărârea consiliului local. Similar, pentru atașurile motocicletelor, impozitul se reduce la jumătate. Nu în ultimul rând, consiliile locale au prerogativa de a acorda scutiri sau reduceri pentru mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în agricultură.

Aceste măsuri de scutire sau reducere a impozitului auto reprezintă o recunoaștere a contribuției și sacrificiilor anumitor categorii de persoane, precum și o încurajare a adopției tehnologiilor mai puțin poluante. Ele reflectă, de asemenea, flexibilitatea legislației fiscale în abordarea diverselor categorii sociale și economice, precum și în promovarea unui comportament ecologic responsabil printre deținătorii de autovehicule din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele