13 sept. 2024 | 06:30

Se întâmplă cu pensiile românilor din ianuarie 2025. Cum se recalculează, cine va avea parte de majorări

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile românilor din ianuarie 2025. Cum se recalculează, cine va avea parte de majorări

O nouă etapă de recalculare a pensiilor va aduce majorări pentru o categorie importantă de pensionari începând cu luna ianuarie 2025. Ministerul Muncii a stabilit un calendar de recalculare, în urma căruia pensionarii care beneficiază de anumite venituri suplimentare vor primi ajustări ale pensiilor, bazate pe formula aplicată și indicele inflației.

Recalcularea pensiilor în 2025

Începând cu 1 septembrie 2024, a doua etapă de recalculare a pensiilor a fost demarată. În această etapă, pe lângă baza de calcul deja stabilită, se vor lua în considerare și veniturile suplimentare cum ar fi primele, bonusurile, al 13-lea salariu și alte venituri dovedite prin documente. Acest proces face parte din planul guvernamental de a ajusta pensiile pentru a reflecta mai corect veniturile reale ale pensionarilor din perioada activă.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că această recalculare va aduce creșteri pentru o parte importantă a pensionarilor, continuând astfel procesul început în prima etapă. Creșterea pensiilor va fi influențată de indicele inflației, care va juca un rol important în ajustările viitoare.

Cine va beneficia de majorări în 2025

Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ 600.000 de pensionari vor avea parte de majorări de la 1 ianuarie 2025. Dintre aceștia, o mare parte sunt pensionari care au lucrat în condiții speciale de muncă. Peste 50% dintre cei 130.000 de pensionari care au avut condiții grele de muncă vor primi aceste ajustări. Totuși, există și excepții, cum ar fi minerii din Valea Jiului, care nu vor beneficia de majorări în această etapă, deoarece aceștia au avut deja pensii majorate.

Guvernul a luat și măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale pensionarilor prin creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Această schimbare va ajuta mai mulți pensionari să rămână cu mai mulți bani în urma impozitării.

„Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia cu compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.

Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2.020 de lei pe lună.”, anunța pe 1 septembrie Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce urmează după recalcularea din 2025

După recalcularea din ianuarie 2025, autoritățile au planificat și alte ajustări pentru 1 septembrie 2025 și 1 ianuarie 2026. Astfel, recalculările și majorările pensiilor vor continua, având ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de viață pentru pensionari, în contextul unei economii în continuă schimbare și al unei inflații ridicate.

Această a doua etapă de recalculare a pensiilor aduce speranțe pentru mii de pensionari care se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a veniturilor, într-o perioadă în care costurile de trai sunt tot mai ridicate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele