12 mart. 2024 | 08:30

Se întâmplă cu facturile la energie ale românilor în următorii ani. Cât mai putem profita de plafonarea și compensarea tarifelor, este oficial

ACTUALITATE
Se întâmplă cu facturile la energie ale românilor în următorii ani. Cât mai putem profita de plafonarea și compensarea tarifelor, este oficial

România este la un moment de cotitură în ceea ce privește gestionarea prețurilor la energie, cu posibile extensii ale schemelor de plafonare și compensare care ar putea aduce beneficii semnificative consumatorilor.

Prețurile la energie: între stabilitate și provocări

Schema de compensare și plafonare pentru energie, un pilon central al politicilor energetice ale României, ar putea fi prelungită până în 2026, a anunțat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Această măsură a asigurat până acum prețuri accesibile pentru consumatorii români, plasând România printre țările cu cele mai mici prețuri la gaz și energie electrică în UE, conform datelor Eurostat pentru trimestrul III din 2023​​.

“În trimestrul III al anului trecut, luând în calcul preţurile plafonate, deci cele plătite efectiv de români, România a avut al patrule cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană.

Sunt datele Eurostat pe trimestrul III din 2023. Sunt curios dacă aceste ştiri pozitive vor fi preluate. Avem în acest moment o schemă care funcţionează şi a asigurat o stabilitate pentru clientul final şi asta a fost foarte important. A asigurat şi o predictibilitate pentru restul anului. E adevărat, am întâmpinat dificultăţi pe partea de compensare a furnizorilor, acolo unde datoriile sunt semnificative la Ministerul Energiei şi cred că vorbim de undeva la 1,5 – 1,6 miliarde lei.

În acest context, noi am luat în calcul faptul că preţurile din piaţă au scăzut şi atunci urmărim, împreună cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare – plafonare, care să reflecte aceste preţuri mai mici din piaţă şi care să se simtă şi la nivelul românilor. În niciun, caz preţurile nu vor creşte la consumatorul final”, a spus Burduja.

“E o variantă de prelungire a schemei de plafonare până în 2026, dar nu vreau să mă pronunţ. Un răspuns final sper să îl avem în maxim două săptămâni, Vom purta o corespondenţă cu Comisia Europeană pe tema asta. Comisia ne lasă”, a precizat ministrul, când a fost ce se va întâmpla de anul viitor cu măsurile de compensare și plafonare.

Viitorul plafonării și compensării: extindere și ajustare

În contextul actual, unde prețurile pe piață au început să scadă, autoritățile urmăresc ajustarea schemei de compensare pentru a reflecta aceste prețuri mai mici și a menține stabilitatea pentru consumatori. Există, de asemenea, discuții cu Comisia Europeană pentru prelungirea acestei scheme până în 2026, o decizie finală fiind așteptată în următoarele două săptămâni​​.

Pregătirea pentru viitor: normalizarea pieței

În paralel, autoritățile și instituțiile implicate în reglementarea pieței energetice lucrează la pregătirea pașilor următori pentru o tranziție fluidă către o piață funcțională, cu prețuri rezonabile și protecție adecvată pentru consumatorii vulnerabili. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat importanța găsirii soluțiilor pentru ca piața să funcționeze bine după expirarea actualului mecanism de plafonare și compensare​​.

“Pe energie este cea mai masivă intervenţie pe care a avut-o statul în ultimii ani, şi pentru că a fost criza cea mai puternică. (…) Acum preţurile şi-au revenit în bună măsură la normal. Şocul energetic al războiului din Ucraina a fost în buna măsură absorbit, vedem cum preţurile au scăzut şi încep să fie sub nivelul la care au fost ele plafonate de Guvern.

Şi, de aceea, în cursul acestui an, trebuie cel puţin să pregătim paşii următori. La un moment dat va trebui să ieşim din acest mecanism de plafonare a preţurilor la energie şi trebuie, în cursul acestui an, Guvernul, cu reglementatorul şi cu noi, să găsim soluţii ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi cu măsuri de protecţie a celor vulnerabili. (…) Ei vor trebui asistaţi în continuare. Trebuie să avem paşii pregătiţi pentru normalizarea situaţiei, pentru ieşirea din situaţia asta extraordinară de plafonare a preţurilor şi intrarea într-o perioadă normală de funcţionare a pieţei de energie”, a explicat Chiriţoiu într-o conferinţă de presă.

În concluzie, România se află într-un moment crucial în ceea ce privește gestionarea prețurilor la energie, cu eforturi susținute pentru asigurarea unui echilibru între protecția consumatorilor și funcționarea eficientă a pieței. Deciziile și ajustările care vor fi făcute în perioada următoare vor avea un impact semnificativ asupra facturilor la energie ale românilor în anii care urmează.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele