08 feb. 2024 | 16:21

Samsung, eMAG, Altex și Flanco, amendate cu 123 milioane de lei. ”Înțelegerea” ca să-și taxeze clienții, sancționată de Consiliul Concurenței

ACTUALITATE
Samsung, eMAG, Altex și Flanco, amendate cu 123 milioane de lei. ”Înțelegerea” ca să-și taxeze clienții, sancționată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței din România a impus sancțiuni drastice, însumând 123 milioane de lei, asupra a patru giganți din domeniul retailului de electronice și telefoane mobile, pentru o practică anticoncurențială ce a afectat direct buzunarele consumatorilor.

În centrul acestui scandal se află Samsung Electronics România (SEROM), alături de trei dintre cei mai mari retaileri de electronice din țară: Altex Romania, Dante International (compania care operează retailerul online eMAG Romania) și Flanco Retail.

Citește și: Samsung, probleme în lanț ca la criza din 2008. Cifrele care îți arată că doar visează la minuni

Samsung, eMAG, Altex și Flanco, în centrul unui scandal de proporții

Această sancțiune vine ca rezultat al unei investigații ce a scos la iveală o înțelegere anticoncurențială între companii în perioada 2019-2021, care a avut ca efect fixarea prețurilor de revânzare pentru televizoare și telefoane mobile. Amenzile au fost distribuite astfel: SEROM a fost amendată cu 75,44 milioane lei, Altex cu 21,37 milioane lei, Dante International cu 20,31 milioane lei, iar Flanco Retail cu 6,22 milioane lei.

”Înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare. Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii”, precizează Consiliul Concurenţei.

Prin această înțelegere, cele patru entități au limitat capacitatea retailerilor de a stabili independent prețurile de revânzare, ceea ce a condus la prețuri artificial inflaționate pentru consumatori. Acest tip de practică restricționează concurența în mod direct și are un impact negativ asupra opțiunilor și buzunarelor consumatorilor, care se așteaptă la o piață competitivă ce le oferă posibilitatea de a alege produse la prețuri corecte.

Citește și: Samsung nu mai e ce era odată, înfrângerea dureroasă suferită la început de an. A avut 12 ani în frunte, dar Apple face legea acum

Consiliul concurenței a amendat Samsung, eMAG, Altex și Flanco

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a utilizat indicii provenite inclusiv de pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument ce permite raportarea anonimă a încălcărilor legii concurenței. Acest mecanism demonstrează angajamentul autorităților de a asigura transparența și de a combate practicile care dăunează economiei de piață.

Legea concurenței în România interzice în mod explicit orice acorduri sau practici concertate între companii care pot împiedica, restricționa sau denatura concurența pe piața internă, punând un accent deosebit pe cele care manipulează prețurile. Deciziile Consiliului sunt executorii și reprezintă o sursă de venituri pentru bugetul de stat, iar responsabilitatea implementării acestora revine Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va asigura colectarea amenzilor.

Această măsură luată de Consiliul Concurenței este un semnal clar că autoritățile de reglementare sunt vigilente și dispuse să acționeze ferm împotriva oricăror încălcări ale legii concurenței, în vederea protejării intereselor consumatorilor și asigurării unui mediu de afaceri echitabil și competitiv. Prin sancționarea acestor practici, se speră la o corectare a pieței și la o mai mare transparență în stabilirea prețurilor, beneficiind în ultimă instanță toți consumatorii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele