21 iul. 2024 | 10:00

S-a schimbat legea pentru românii cu credite, protecții suplimentare pentru datornici. Cum te ajută statul în lupta cu IFN-urile

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru românii cu credite, protecții suplimentare pentru datornici. Cum te ajută statul în lupta cu IFN-urile

Recent, au fost introduse noi reguli menite să protejeze românii care au credite, oferindu-le mai multă transparență și securitate în relația cu recuperatorii de creanțe și instituțiile financiare nonbancare (IFN-uri). Aceste măsuri vin în contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu dificultăți financiare, iar practicile abuzive ale firmelor de recuperare au devenit o problemă majoră.

Noi reguli pentru recuperatorii de creanțe

Transparență și informare

Conform noii legi, recuperatorii de creanțe sunt obligați să informeze în scris persoanele fizice despre achiziționarea creanțelor respective. În vederea asigurării transparenței activității de cesiune de creanțe, consumatorii vor fi informați cu privire la cuantumul sumei datorate și li se vor prezenta documentele justificative relevante.

„Art. 12. – (1) În vederea asigurării transparenței activității de cesiune de creanțe, la momentul transferului creanței individuale ori în cadrul unui portofoliu de creanțe, consumatorul este informat cu privire la cuantumul sumei datorate, fiindu-i prezentate și documentele justificative…”

Limitarea sumelor percepute

Recuperatorii de credite nu mai au voie să perceapă sume suplimentare care să depășească cuantumul creanței certificat de creditor la momentul încheierii contractului de cesiune. Aceasta include toate cheltuielile legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silită.

„Se interzice entității care desfășoară activitatea de recuperare a creanței să perceapă de la debitor o sumă totală care să depășească cuantumul creanței, certificat de creditor…”

Această măsură are scopul de a preveni practicile abuzive prin care firmele de recuperare solicitau sume exorbitante de la debitori, sumă care adesea depășea valoarea inițială a datoriei.

Protecții suplimentare pentru creditele de consum

Limitarea DAE

Proiectul de lege adoptat stipulează că Dobânda Anuală Efectivă (DAE) pentru creditele de consum nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda practicată de Banca Națională a României pentru facilitățile de creditare. Aceasta înseamnă că dobânzile extrem de ridicate, de ordinul miilor de procente, vor fi reduse drastic.

„DAE nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda practicată de Banca Națională a României pentru facilitățile de creditare.”

Excepțiile și limitele specifice

Pentru a proteja consumatorii de dobânzile exagerate, legea stabilește limite clare pentru costul total al creditelor de consum:

  • Pentru credite de consum cu o valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi.
  • Pentru sumele cuprinse între 5.001 lei și 10.000 lei, acest cost nu poate depăși 0,8% pe zi.
  • Pentru credite între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării poate fi maxim 0,6% pe zi.

În plus, valoarea totală pe care consumatorul trebuie să o plătească nu poate depăși dublul valorii totale a creditului acordat.

Scopul și beneficiile noilor măsuri

Eliminarea practicilor abuzive

Aceste noi reguli au fost introduse pentru a pune capăt practicilor abuzive de hărțuire a debitorilor de către firmele de recuperare. Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, a subliniat importanța acestor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile financiare.

„Am redus drastic aceste dobânzi, ca atare, niciun cetățean care ia un credit de consum la un IFN nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate,” a explicat Zamfir.

Reducerea dobânzilor extreme

Legea vine și cu o limitare a dobânzilor exorbitante practicate de unele IFN-uri, care ajungeau chiar și la 60.000%. Media dobânzilor practicate de IFN-uri era undeva la 7.000%-8.000%, iar aceste măsuri vor asigura că niciun consumator nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate.

Concluzii

Noile măsuri legislative aduc o protecție suplimentară pentru românii cu credite, asigurând transparență, limitând abuzurile și reducând dobânzile excesive. Aceste schimbări sunt menite să ofere un mediu mai sigur și mai echitabil pentru toți debitorii, contribuind la stabilitatea financiară și la protecția consumatorilor.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele