06 feb. 2024 | 11:44

Rușii „i-au bătut” pe americani: Recordul mondial doborât de un cosmonaut

ACTUALITATE
Rușii „i-au bătut” pe americani: Recordul mondial doborât de un cosmonaut

Cosmonautul rus, Oleg Kononenko, tocmai a doborât recordul mondial și a devenit persoana care a petrecut cel mai mult timp în spațiu vreodată.

Recordul absolut

Acesta a petrecut mai bine de 879 de zile în spațiu, depășind recordul anterior de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde în spațiu, stabilit de colegul său cosmonaut Gennady Padalka.

Ambii cosmonauți au realizat acest lucru în mod cumulativ pe parcursul a cinci misiuni, dar a cincea misiune a lui Kononenko nu este nici măcar la jumătate, ceea ce înseamnă că este pe cale să-și doboare propriul record în acest an.

Cosmonautul în vârstă de 59 de ani va rămâne pe Stația Spațială Internațională până pe 23 septembrie. Va ajunge la un total de 1.110 zile în spațiu atunci când se va întoarce pe Pământ, ceea ce înseamnă aproximativ 2,5 ani.

Kononenko, care este comandantul corpului de cosmonauți, va trece pragul de 1.000 de zile în spațiu pentru prima dată în istorie pe 5 iunie.

„Sunt mândru de toate realizările mele, dar sunt și mai mândru că recordul pentru durata totală a șederii umane în spațiu este încă deținut de un cosmonaut rus”, a declarat acesta.

Vezi și: Misiunea NASA care a eșuat lamentabil. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu elicopterul Ingenuity, de pe Marte

Aceasta este, fără îndoială, o realizare, dar microgravitația nu este tocmai un mediu prietenos pentru corpul uman, așa că șederile îndelungate în spațiu își pun amprenta.

NASA/GCTC/Andrey Shelepin

Cosmonautul rus Oleg Kononenko – Foto: NASA/GCTC/Andrey Shelepin

Ce pățește corpul uman dacă stă prea mult timp în spațiu

Primul lucru care se întâmplă este că fluidele, cum ar fi sângele, se deplasează către cap, ceea ce este enervant la început, dar apoi se echilibrează într-un mod îngrijorător. De asemenea, se pierd celule.

Masa musculară se reduce și ea, deoarece nu trebuie să lucrezi prea mult în microgravitație, motiv pentru care astronauții petrec mult timp în sală de sport.

Vezi și: Legătura ciudată dintre NASA și Serviciul de Poștă. Ce planuri au cele două instituții împreună

Același lucru este valabil și pentru oase, care sunt reabsorbite în corp. În plus, calozitățile de pe picioare îți vor dispărea complet. Deci, vei reveni pe Pământ puțin anemic, dar cu picioare netede ca ale unui bebeluș.

Rusia deține, de asemenea, recordul pentru cea mai lungă ședere continuă în spațiu. Valeri Polyakov a petrecut 437 de zile și 18 ore (mai mult de 14 luni) pe stația spațială Mir, în anii ’90.

Astronautul american Peggy Whitson deține recordul NASA pentru timpul cumulativ cu 655 de zile în spațiu.

Frank Rubio deține recordul NASA pentru cea mai lungă misiune spațială continuă de 371 de zile, pe care a realizat-o în septembrie anul trecut, în ciuda faptului că aceasta nu fusese planificată.

Vezi și: NASA a descoperit o planetă care ar putea fi locuibilă și se află la „doar” 137 de ani-lumină distanță

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele