23 feb. 2024 | 06:26

Românii vând absolut orice pe internet. De la rațe, la porci și altele, toate sunt la un click distanță

ACTUALITATE
Românii vând absolut orice pe internet. De la rațe, la porci și altele, toate sunt la un click distanță

După ce pesta porcină africană a perturbat comerțul cu porci în târguri timp de șapte ani, o nouă provocare lovește fermierii: gripa aviară, iar asta schimbă modul în care se vând produsele din pui.

Autoritățile au intervenit, interzicând orice formă de mic comerț cu animale și păsări în târguri și oboare. Această decizie afectează direct micii crescători și piețele tradiționale din întreaga țară.

În România, există aproximativ 2 milioane de mici ferme, cu suprafețe de până în două hectare. Acestea sunt adesea gestionate de fermieri pasionați, care își desfășoară activitatea în mod tradițional și care sunt puternic afectați de interdicțiile de comerț impuse de autorități.

Situația este grea în piețele agroalimentare

Situația devine și mai dificilă având în vedere că în țară există circa 500 de piețe agroalimentare, alături de un număr similar de târguri și oboare.

Aceste locuri de întâlnire și tranzacționare au fost coloana vertebrală a comerțului local cu animale și produse agricole, iar închiderea lor a creat un gol în economia rurală.

Vezi și: Moneda care se vinde cu 10.000 de lei pe internet. Nu e veche, deci e probabil să o ai şi tu prin casă

OLX, noua piață de desfacere, la un click distanță

Cu piețele și târgurile închise, micul comerț cu animale a găsit un refugiu pe platformele online.

De exemplu, pe platforma OLX, peste 800 de anunțuri de vânzare a animalelor reflectă o comunitate virtuală în care crescătorii își promovează marfa. De la oi și iepuri până la rațe și gâște, oferta este diversificată și accesibilă pentru cei interesați.

Vezi și: S-a schimbat legea: dacă vinzi pe OLX, Facebook sau Instagram, trebuie să știi asta

Rețelele de socializare au devenit, de asemenea, terenul de desfășurare pentru tranzacțiile cu animale. Grupurile de Facebook dedicate discuțiilor despre creșterea animalelor sunt pline de anunțuri tentante pentru cei care doresc să achiziționeze sau să vândă animale. De la iepuri, până la rațe la prețuri avantajoase, oferta este vastă și variată.

Pentru mulți fermieri, această migrație către mediul online a fost singura modalitate de a-și menține afacerile într-o perioadă dificilă.

Vezi și: Ce cumpără românii de pe internet: vânzările online au crescut considerabil

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele