05 aug. 2024 | 06:00

Românii care vor avea cel mai mult de câștigat după recalcularea din septembrie. Decizia Casei de Pensii desprinsă din noua lege

ACTUALITATE
Românii care vor avea cel mai mult de câștigat după recalcularea din septembrie. Decizia Casei de Pensii desprinsă din noua lege

Începând cu luna septembrie 2024, milioane de pensionari din România vor beneficia de o recalculare a pensiilor, conform noii legi a pensiilor. Între 15 și 31 august, toți pensionarii vor primi adeverințe care le vor comunica valoarea pensiei recalculate, iar aceste documente vor specifica suma pe care o vor încasa începând cu luna septembrie.

Cine va beneficia de majorări și cât de mari vor fi acestea?

Aproximativ 3.000.000 de pensionari vor beneficia de majorări medii de 40% la pensii, în timp ce restul pensionarilor vor păstra pensiile actuale. Procesul de recalculare a luat în considerare trei factori principali: vechimea în muncă, contribuțiile și indicele de corecție. Acești parametri au fost folosiți pentru a calcula pensiile, iar în majoritatea cazurilor, rezultatul a fost o creștere a veniturilor.

Astfel, veniturile pensionarilor vor varia între 1 leu și 3.000 de lei în plus, în funcție de calculele individuale aplicate fiecărei persoane. „Aceste decizii constau în exemplificarea numărului de puncte cu care dânșii sunt în plată la care se adaugă punctele de stabilitate și rezultă prin aplicarea valorii punctului de referință valoarea pensiei cu care dânșii vor fi în plată de la 1 septembrie”, a declarat Cornelia Miclea, director executiv Casa de Pensii Alba.

Categoriile privilegiate: medicii și profesorii

Surse din cadrul Casei de Pensii au precizat că pensionarii care au îndeplinit anumite criterii vor beneficia de majorări semnificative ale pensiilor. În special, două categorii de pensionari sunt așteptate să primească creșteri substanțiale în veniturile lor: medicii și profesorii. Acest lucru se datorează numărului mare de ani lucrați și a contribuțiilor complete înregistrate în carnetul de muncă, inclusiv sporurile și orele suplimentare.

Punctele de stabilitate: cheia majorărilor

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat recent că, din totalul de aproximativ cinci milioane de pensionari care vor beneficia de recalculare, 3.000.000 vor vedea o creștere a pensiilor lor. În schimb, 1.750.000 de pensionari nu vor experimenta majorări. Astfel, o treime din pensionari nu vor primi ajustări la pensii.

„În etapa I beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Formula de recalculare a pensiilor

Formula de recalculare a pensiilor se bazează pe următoarea ecuație:

VPR (81 lei) X numărul total de puncte

Aceste puncte sunt compuse din:

  • Puncte de contributivitate
  • Puncte de stabilitate
  • Puncte pentru perioade asimilate

Punctele de necontributivitate includ perioada în care persoana a fost în armată, șomaj, facultate, sau a crescut un copil (acumulând 0,25 puncte pentru fiecare an). În ceea ce privește punctele de stabilitate, acestea sunt acordate astfel:

  • 0,50 puncte pe an pentru perioada lucrată între 26 și 30 de ani.
  • 0,75 puncte pe an pentru perioada lucrată între 31 și 35 de ani.

Impactul recalculării asupra pensionarilor

Românii care vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei recalculări sunt cei care au avut cariere lungi și constante, cu contribuții semnificative la sistemul de pensii. Aceștia vor vedea creșteri notabile în pensiile lor, reflectând efortul și dedicarea depusă de-a lungul anilor de muncă.

Decizia de recalculare a pensiilor reprezintă un pas important în asigurarea unui trai decent pentru pensionari, reflectând mai corect contribuțiile acestora la sistemul public de pensii. De asemenea, se speră că aceste măsuri vor reduce inechitățile din sistem și vor oferi un sprijin suplimentar celor care au nevoie cel mai mult.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele