08 aug. 2024 | 06:00

Românii care beneficiază de a doua recalculare a pensiei, când vine decizia. Care sunt pensionarii privilegiați

ACTUALITATE
Românii care beneficiază de a doua recalculare a pensiei, când vine decizia. Care sunt pensionarii privilegiați

Începând cu 1 septembrie, toți pensionarii din România vor primi o decizie de recalculare a pensiei, conform noii legislații. Cu toate acestea, nu toți pensionarii vor beneficia în mod egal de această recalculare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat că majorarea pentru etapa a doua de recalculare va viza exclusiv pensionarii cu venituri nepermanente.

Majorarea pensiilor pentru cei cu venituri nepermanente

Daniel Baciu a explicat că recalcularea din etapa a doua se va concentra pe pensionarii care au avut venituri nepermanente. Aceștia vor primi a doua decizie de recalculare pe 1 martie 2025. „De etapa numărul doi de recalculare nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, care au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent”, a explicat Daniel Baciu.

Acordul global, precum și alte sporuri precum orele suplimentare, al 13-lea salariu și premiile anuale, vor fi incluse în această recalculare. Deși aceste sporuri au fost acordate sporadic și nu lunar, ele vor fi luate în calcul pentru a oferi o imagine completă a veniturilor pensionarilor din acea perioadă.

Cele mai mari creșteri la acordul global

Potrivit șefului CNPP, cele mai mari creșteri de pensie vor fi înregistrate la acordul global, deoarece mulți dintre actualii pensionari au beneficiat de acest plan. Acordul global era un sistem în care se oferea un plan de muncă, iar dacă acest plan era depășit, salariul efectiv al angajatului era mai mare decât salariul de bază înscris în carnetul de muncă.

„Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global. Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionar, salariu tarifar de încadrare,” a explicat Baciu.

Această recalculare va afecta doar pensionarii care au lucrat în domeniile care aveau astfel de acorduri. În aceste cazuri, se vor lua în considerare și sporurile nepermanente, asigurându-se că principiul contributivității este respectat.

Noutăți în legislația pensiilor

Noua legislație privind recalcularea pensiilor introduce noutăți semnificative. Unul dintre aceste elemente este includerea sporurilor care, în momentul de față, nu sunt luate în calcul. „Aceste sporuri, în momentul de față, nu sunt luate în calcul și am considerat că respectă principiul contributivității. Dacă asupra acestor sporuri s-a contribuit și s-a datorat contribuție de asigurări sociale de stat, atunci respectă principiul contributivității și noi le vom lua în calcul,” a declarat Baciu.

Pentru a implementa această schimbare, autoritățile vor avea la dispoziție șase luni de la intrarea în vigoare a legii, la 1 septembrie, pentru a efectua toate calculele necesare. Pensionarii care au lucrat în industriile cu acorduri globale vor primi o nouă decizie de pensie, în care aceste sporuri vor fi incluse.

Recalcularea pensiilor reprezintă un pas important pentru asigurarea unei echități mai mari în sistemul de pensii din România. Această măsură va permite recunoașterea completă a contribuțiilor efectuate de pensionari de-a lungul carierei lor și va asigura o corelare mai bună între veniturile obținute și pensiile primite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele