07 dec. 2024 | 10:00

România, țara celor mai agresivi șoferi. Cum am ajuns să avem cel mai stresant trafic și unde ai fi cel mai relaxat

ACTUALITATE
România, țara celor mai agresivi șoferi. Cum am ajuns să avem cel mai stresant trafic și unde ai fi cel mai relaxat

România a fost desemnată cea mai stresantă țară pentru șoferi, potrivit unui nou studiu realizat de Compare the Market AU, un grup de experți în compararea asigurărilor auto. Analiza lor a inclus factori precum disponibilitatea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, nivelul mediu de congestionare și rata accidentelor, pentru a dezvălui care sunt cele mai dificile țări din lume pentru conducătorii auto. Din păcate, România a ocupat primul loc într-un clasament deloc dorit.

De ce este șofatul în România o experiență stresantă

Studiul a scos într-o lumină nefavorabilă situația traficului din România, care a obținut un scor total de 50,96, fiind încadrata drept cea mai stresantă țară pentru șoferi. Una dintre cele mai mari probleme este rata congestionării, care se situează la 55%, cea mai ridicată între toate țările analizate.

Acest procent este cu 25% mai mare comparativ cu Australia (29,9%) și de mai bine de două ori mai mare decât în Statele Unite (22,7%). Lipsa unei rețele extinse de autostrăzi contribuie semnificativ la această congestionare. De asemenea, calitatea drumurilor din România s-a dovedit a fi printre cele mai scăzute din top 10, întrunând doar un scor de 3 din 7.

Alături de congestie și infrastructura drumurilor, șoferii români trebuie să facă față altor factori care contribuie la stresul din trafic, precum rata ridicată a accidentelor sau timpul mare de așteptare pentru a ajunge la destinație. Începând de la comportamente agresive în trafic până la lipsa opțiunilor de transport alternativ, toate acestea pun presiune pe șoferi, făcând deplasarea cu mașina o provocare constantă.

Unde este cel mai relaxat să conduci

La polul opus, Olanda a fost desemnată drept cea mai puțin stresantă țară pentru conducătorii auto, datorită calității ridicate a drumurilor și celei mai extinse rețele de stații de încărcare pentru vehicule electrice. De asemenea, țări precum Spania, Croația și Germania se numără printre locurile unde șofatul este mult mai relaxat, fiind recunoscute pentru infrastructura bună și traficul bine gestionat. Opt dintre primele zece locuri din clasamentul celor mai relaxate țări pentru șoferi sunt ocupate de țări europene, ceea ce subliniază importanța unei infrastructuri bine puse la punct în crearea unei experiențe plăcute pentru conducătorii auto.

Adrian Taylor, director executiv la Compare the Market AU, a comentat rezultatele studiului, menționând că “șofatul poate fi o experiență stresantă, cu atâtea lucruri de luat în considerare pentru a asigura siguranța și confortul, iar mulți dintre acești factori depind de comportamentul altor șoferi și de infrastructura rutieră”.

Studiul a clasificat 35 de țări în funcție de nivelul de stres în trafic, folosind opt factori diferiți, printre care congestia medie, calitatea drumurilor, rata mortalității, numărul de furturi auto, costul mediu de parcare pentru două ore, numărul de încărcătoare pentru mașinile electrice, volumul căutărilor pentru “condus stresant” și limita maximă de viteză.

Este evident că, pentru a reduce nivelul de stres în trafic în România, este nevoie de investiții semnificative în infrastructura rutieră, precum și de o educație rutieră mai bună pentru șoferi, astfel încât să încurajăm o conduita mai civilizată pe drumurile publice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele