06 mart. 2024 | 12:28

România, o forță în Europa. Suntem pe primul loc la specialiști într-un domeniu vital

ACTUALITATE
România, o forță în Europa. Suntem pe primul loc la specialiști într-un domeniu vital

România devine campioană europeană în domeniul IT, iar femeile își câștigă tot mai mult teren în acest sector, potrivit unei platforme de recrutare specializate.

Mai exact, cu 40% dintre angajați fiind femei, țara se află pe locul al doilea în Europa ca număr de specialiști IT.

România, plină de IT-iști

Potrivit comunicatului emis de BestJobs, numărul de specialiști IT angajați în România a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, făcând din sectorul IT unul dintre cele mai căutate domenii, atât datorită salariilor mari, cât și datorită gradului ridicat de mobilitate a forței de muncă.

Un studiu realizat de BestJobs în parteneriat cu Orion Innovation conturează profilul angajatului în IT și identifică provocările cu care se confruntă aceștia în 2024. Conform acestui studiu, 3 din 5 angajați în domeniul IT&C consideră că acest an va aduce schimbări semnificative în industrie.

Criteriile cele mai importante pentru specialiștii IT în acceptarea unei oferte de angajare sunt salariul, posibilitățile de dezvoltare și creștere, flexibilitatea modului de lucru și pachetul de beneficii. Cu toate acestea, 47% dintre respondenții studiului consideră că este mai dificil în prezent să facă o schimbare profesională.

Salarii bune

În România, în luna august 2023, numărul angajaților în domeniul IT&C se ridica la 240.800, dintre care 82% aveau sub 34 de ani. România ocupă locul al doilea în Europa ca număr de specialiști IT angajați și locul al cincilea în rândul țărilor UE ca procent de femei cu studii în IT&C, care activează ca specialiști IT.

Studiul arată că angajații în IT preferă să lucreze remote, iar acest mod de lucru este împărțit între remote (38%), hibrid (28%) și de la birou (36%). O relație bună cu colegii de muncă este considerată importantă de 94% dintre respondenți.

Salariul și beneficiile extrasalariale sunt motivele principale care îi determină pe angajații în IT să rămână la actualul loc de muncă. În plus, ei așteaptă o creștere de minimum 10% a salariului în acest an.

BestJobs, o platformă de recrutare online cu o experiență de peste 24 de ani în domeniu, a realizat acest sondaj în perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un eșantion de 840 de angajați în domeniul IT din România.