06 mart. 2024 | 08:43

Roboții, mai buni decât oamenii într-un domeniu vital. Cum ne-ar putea salva viața

ACTUALITATE
Roboții, mai buni decât oamenii într-un domeniu vital. Cum ne-ar putea salva viața

Noul chirurg robotic poate fi mai bun decât doctorii la îndepărtarea tumorilor canceroase. Noul sistem chirurgical poate introduce o nouă eră a operațiilor de precizie pentru tratarea cancerului.

Cum se descurcă roboții chirurgi

Oamenii de știință au dezvoltat un nou robot-chirurg care poate îndepărta tumorile canceroase din locații extrem de delicate, care se pot dovedi riscante chiar și pentru cei mai experimentați chirurgi umani, arată un studiu.

Atunci când se îndepărtează tumorile canceroase, un proces cunoscut sub numele de rezecție, scopul este de a păstra cât mai mult țesut sănătos posibil, în timp ce se îndepărtează celulele canceroase, pentru a preveni revenirea sau răspândirea lor. Aceasta este o operație plină de provocări în cel mai bun caz, dar cu atât mai mult atunci când zona afectată este cea de pe gât, cap sau alte zone delicate.

Chiar și pentru cei mai experimentați chirurgi, aceasta poate fi o sarcină tensionată, dar adăugați la asta obstacolele mentale și fizice introduse de oboseală, epuizare și obstrucție vizuală.

Operații mai precise

Dar această problemă poate deveni în curând un lucru din trecut. Dacă noul ASTR – Sistem autonom de rezecție tumorală – își va face treaba bine. ASTR a fost conceput de o echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins pentru a efectua rezecții în locuri delicate, cum ar fi limba. Potrivit creatorilor săi, chirurgul robot poate îndepărta tumorile cu o precizie care rivalizează „sau chiar potențial” depășește chirurgii umani.

„A face o rezecție care are margini precise este o sarcină foarte dificilă”, a declarat Axel Krieger, profesor asistent de inginerie mecanică la Whiting School of Engineering, într-un comunicat.

Precizia, în acest caz, este de 5 milimetri de țesut sănătos, care este cantitatea standard de țesut canceros pe care chirurgii încearcă să o elimine. Acești 5 milimetri de țesut – care este aproximativ la fel de gros ca o radieră tipică la capătul unui creion sau grosimea unei verighete standard – este suficient pentru a te asigura că celulele canceroase sunt îndepărtate, limitând în același timp daunele provocate zonei înconjurătoare.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele