17 aug. 2024 | 19:33

Ramzan Kadîrov, vasalul lui Putin, deține un Cybertruck Tesla echipat cu mitralieră, pe care promite să-l trimită pe front în Ucraina.

AUTO
Ramzan Kadîrov, vasalul lui Putin, deține un Cybertruck Tesla echipat cu mitralieră, pe care promite să-l trimită pe front în Ucraina.
Liderul regiunii Cecenia, Ramzan Kadîrov, pe un Cybertruck Tesla dotat cu o mitralieră. (Foto: X)

Liderul regiunii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat recent un videoclip în care apare conducând un vehicul Tesla Cybertruck, echipat cu o mitralieră montată deasupra. Kadîrov a afirmat că intenționează să trimită acest vehicul modificat în zona de conflict din Ucraina, într-o nouă etapă a sprijinului său pentru operațiunile militare rusești, scrie Reuters.

În mesajul postat pe aplicația de mesagerie Telegram, Kadîrov a lăudat atât vehiculul, cât și pe Elon Musk, directorul executiv al Tesla, numindu-l „cel mai puternic geniu al timpurilor moderne”. În plus, liderul cecen l-a invitat pe Musk în Cecenia și a sugerat că viitoarele produse ale Tesla ar putea fi utile în sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei. „Așteptăm viitoarele dvs. produse care ne vor ajuta să finalizăm operațiunea militară specială”, a scris Kadîrov, referindu-se la războiul din Ucraina, descris de oficialii ruși drept „operațiune militară specială”.

Kadîrov, cunoscut pentru sprijinul necondiționat acordat președintelui rus Vladimir Putin și pentru implicarea forțelor cecene în războiul din Ucraina, a utilizat deseori metode de autopromovare prin intermediul rețelelor sociale. Mesajele sale reflectă o combinație de loialitate politică și imagine publică extravagantă, un stil caracteristic liderului cecen.

Tesla Cybertruck, un vehicul electric de înaltă tehnologie, a fost proiectat inițial pentru uz civil, însă modificarea sa pentru a fi utilizat într-un context militar atrage atenția asupra posibilităților ca tehnologia avansată să fie adaptată în moduri neașteptate. În ciuda laudei aduse produsului Tesla, nu este clar dacă acest vehicul va fi efectiv folosit pe frontul din Ucraina sau dacă este mai mult un simbol al devotamentului lui Kadîrov față de cauza rusă.

Kadîrov și-a exprimat anterior sprijinul pentru invazia Ucrainei prin trimiterea de trupe cecene în zona de conflict, iar anunțul privind utilizarea Cybertruck-ului Tesla se înscrie în linia acțiunilor sale de susținere a armatei ruse. Rămâne de văzut dacă acest vehicul va avea un rol efectiv în operațiunile militare, dar declarația sa atrage din nou atenția asupra rolului pe care tehnologia civilă îl poate juca în conflictele armate moderne.