Protestele fermierilor și ale transportatorilor au ridicat AUR în sondaje: PSD e în scădere, ce ne așteaptă la alegeri
Vor fi surprize mari și nu neapărat bune la alegerile de anul acesta. AUR crește, PSD scade.
Unde se situează partidul AUR
În ultimele două săptămâni, protestele fermierilor și transportatorilor au generat schimbări semnificative în peisajul politic al României. Potrivit unui sondaj recent realizat de INSOMAR, Partidul Social Democrat (PSD) a înregistrat o scădere în popularitate față de lunile anterioare, iar AUR a devenit principalul beneficiar al tensiunilor actuale, apropiindu-se la doar 3 procente de PSD.
Conform aceleiași surse, în cazul unor alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obține 25% din voturi, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 22%. Partidul Național Liberal (PNL) s-ar situa la 21%, în timp ce Uniunea Salvați România (USR) ar înregistra 9%.
În ceea ce privește partidul condus de Diana Șoșoacă, SOS România nu ar reuși să obțină mai mult de 3% din voturile românilor.
Vezi și: Măsura populistă numai bună de câștigat voturi în 2024. Miliarde de lei ”din pământ” pentru primării
Surprize la alegeri
Cu privire la impactul alegerilor pentru Parlamentul European asupra scrutinului din România din 2024, 42% dintre români cred că acestea vor influența semnificativ rezultatele electorale din acest an. Se observă, de asemenea, o creștere notabilă a susținerii pentru partidele suveraniste și conservatoare în rândul populației din România.
Întrebați despre încrederea în familiile politice din Parlamentul European, 34% dintre români au declarat că au încredere în suveraniști, în timp ce 32% au încredere în conservatori. Socialiștii ocupă prima poziție, cu 36% încredere, în timp ce liberalii beneficiază de 19% încredere.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1050 de respondenți, adulți, rezidenți în România, cu vârsta de 18 ani și peste, iar eroarea a fost estimată la plus sau minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Colectarea datelor s-a efectuat prin interviuri telefonice, respectând raportul de reprezentativitate a eșantioanelor în conformitate cu criteriile de relevanță. Validarea eșantionului s-a realizat pe baza celor mai recente date INS.
Vezi și: Când sunt alegerile parlamentare în 2024. Tot ce trebuie să știi