Probabilitatea de 1 la un milion: Homar rar, de culoarea „vatei de zahăr”, descoperit de cercetători
O captură cu adevărat excepțională a fost făcută de un pescar din New Hampshire, SUA, care a prins un homar extrem de rar, cunoscut sub numele de „vată de zahăr”. Descoperirea a fost considerată o minune a naturii, deoarece acest tip de homar are o probabilitate de apariție de doar 1 la 100 de milioane.
O descoperire unică
Homarul, prins de un vas de pescuit comercial aparținând companiei Atlantic Lobster Company, a fost salvat de la a deveni o simplă cină și a fost dus la Seacoast Science Centre din Rye pentru a fi expus publicului. Joseph Kramer, pescarul care a prins acest exemplar rar, a declarat cu entuziasm pentru Smithsonian Magazine: „Cred că este cu siguranță singurul homar de acest tip pe care îl voi prinde vreodată, poate chiar singurul pe care îl voi vedea în viața mea. Sunt extrem de încântat de această captură, iar faptul că toată lumea îl poate vedea la Science Center face ca totul să fie și mai special”.
Acest homar mascul este un exemplu de morfă de culoare extrem de rară, cunoscută sub denumirea de „vată de zahăr”. În mod normal, homarii sunt roșcați sau maronii datorită pigmenților carotenoizi colorați în nuanțe de roșu, galben și albastru. Însă, din cauza unor mutații genetice neobișnuite, unii homari pot dezvolta culori care variază de la albino și leucistic până la melanistic. În cazul homarului „vată de zahăr”, o combinație de pigmenți albastri, roz și violet creează un aspect unic, asemănător cu desertul colorat de la care și-a primit numele.
Încă o enigmă a naturii
Sam Rutka, un acvarist de la Seacoast Science Centre, a explicat mai detaliat fenomenul: „Homarii pot avea mai multe variații de culoare, de la portocaliu, galben, roșu, până la albastru și, bineînțeles, vată de zahăr, care este o combinație de roz și violet pe un fundal albastru. Există și alte tipuri rare, cum ar fi homarii ‘split’, cu o culoare diferită pe fiecare parte a corpului, sau calico, care au un model distinct de pete negre și portocalii”.
Deși cauzele genetice exacte ale acestor variații de culoare nu sunt încă pe deplin înțelese, oamenii de știință continuă să studieze fenomenul. Dr. Markus Frederich, profesor de științe marine la Universitatea din New England, a declarat într-un comunicat de presă că homarul și descendenții săi ajută cercetătorii să dezvăluie misterul acestor variații de culoare: „Deocamdată, nimeni nu știe în detaliu de ce unii homari dezvoltă aceste variații multicolore, deși avem câteva teorii”.
Captura acestui homar „vată de zahăr” nu doar că reprezintă o descoperire rară și fascinantă, dar subliniază și complexitatea geneticii și biodiversității în lumea naturală, oferindu-ne totodată ocazia să admirăm frumusețea diversității cromatice din regnul animal.