30 apr. 2024 | 11:28

Prima mâncare care a ajuns spațiu: Cu ce s-a hrănit Yuri Gagarin pe Vostok 1

ACTUALITATE
Prima mâncare care a ajuns spațiu: Cu ce s-a hrănit Yuri Gagarin pe Vostok 1
shutterstock.com și IFLScience

Spațiul poate fi ultimul frontieră, dar când vine vorba despre mâncare, viața în microgravitație lasă încă mult de dorit și se pare că așa a fost mereu.

Prima masă în spațiu a fost mâncată de Yuri Gagarin în timpul primei călătorii a umanității în orbită.

Yuri Gagarin, primul om care a ajuns vreodată în spațiu

În 1961, cosmonautul Gagarin a devenit primul om ajuns în spațiu, completând o orbită unică a Pământului în 108 minute.

Capsula spațială Vostok 1 a lui Gagarin a fost echipată cu provizii pentru 13 zile, în caz că retroracheta ar fi eșuat și ar fi trebuit să aștepte până când descompunerea orbitală naturală să-l aducă înapoi pe Pământ, dar aceasta a fost o bună ocazie de a testa alimentele în spațiu.

În ciuda testelor efectuate, oamenii de știință nu știau sigur dacă funcțiile de bază precum mestecatul și înghițitul ar putea fi realizate în microgravitație.

Regula de bază în spațiu: mâncare „fără firimituri”

Regula de bază a fost „fără firimituri”, așa că soluția a constat în alimente care puteau fi transformate în pastă și plasate în tuburi metalice asemănătoare pastei de dinți.

În ciuda faptului că a fost în orbită timp de mai puțin de două ore, Gagarin a avut de fapt două feluri de mâncare. Felul principal a fost piureul de carne și ficat, ca mai apoi să mânânce sos de ciocolată la desert.

Deoarece oamenii de știință nu știau la acea vreme efectul microgravitației asupra oamenilor, nu au vrut să riște ca Gagarin să-și piardă conștiința, astfel încât capsula a fost controlată de la sol cu un cod pentru a trece la control manual în caz de urgență.

Ce a devenit clar, pe măsură ce tot mai mulți astronauți au mers în spațiu și au rămas acolo pentru mai mult timp, este că simțul gustului se poate schimba odată ce se ajunge în microgravitație. Lichidele corporale se deplasează spre cap, iar studiile au arătat că acest lucru ar putea duce la o atenuare a componentelor olfactive.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele