04 oct. 2024 | 13:00

Praful din Sahara, sursă de minerale esențiale pentru viața din oceane și păduri tropicale

ACTUALITATE
Praful din Sahara, sursă de minerale esențiale pentru viața din oceane și păduri tropicale

Un nou studiu dezvăluie cum praful din deșertul Sahara joacă un rol esențial în fertilizarea oceanelor și pădurilor tropicale. Vânturile care transportă particule bogate în fier deasupra oceanului contribuie la dezvoltarea fitoplanctonului, esențial pentru lanțul trofic marin. De asemenea, acest praf fertilizează pădurile tropicale, cum ar fi cele din Amazon.

Rolul prafului saharian în fertilizarea oceanelor

Conform unui studiu realizat de Universitatea din California, Riverside, praful transportat deasupra oceanelor din Sahara devine o sursă vitală de nutrienți pentru viața marină. Acești nutrienți, în special fierul, sunt transformați de atmosfera Pământului în forme mai ușor de utilizat de biosferă, în special de fitoplancton. Fitoplanctonul, la baza lanțului trofic marin, are nevoie de fier pentru a înflori și a susține astfel întreaga viață marină.

„Fierul transportat pare să stimuleze procesele biologice într-un mod similar cu fertilizarea cu fier, având un impact major asupra vieții de la mari distanțe de sursa sa”, explică Timothy Lyons, bio-geochimist.

Astfel, praful arid din deșertul nord-african este cea mai mare sursă de particule aeropurtate de pe Pământ, fiind transportat pe distanțe de mii de kilometri, până în Americi.

Aceste particule conțin izotopi de fier care joacă un rol vital în procesele biochimice ce leagă carbonul atmosferic de moleculele organice. Fierul, deși esențial pentru viață, este distribuit inegal pe glob, iar cantitatea disponibilă dictează în mare parte unde se poate dezvolta viața.

Praful saharian fertilizează și pădurile tropicale

Nu doar oceanele beneficiază de acest proces natural. Praful saharian ajunge și în zone precum bazinul Amazonului și Bahamas, unde fierul conținut devine deosebit de solubil și ușor accesibil vieții, datorită distanței mari de la sursa sa și a expunerii îndelungate la procesele chimice din atmosferă. Acest proces fertilizează nu doar plantele oceanice, ci și vegetația din pădurile tropicale, oferind nutrienții necesari pentru creșterea și susținerea ecosistemelor.

Bridget Kenlee și colegii săi au analizat carote prelevate de pe fundul oceanului și au descoperit că, deși cantitatea totală de praf scade odată cu distanța de transport, cantitatea de fier solubil utilizabil biologic crește. Aceasta sugerează că procesele chimice din atmosferă transformă fierul mai puțin reactiv în forme mai accesibile organismelor.

Studiile anterioare au arătat că aceste tipare de fier bioactiv sunt asociate cu o activitate biologică crescută în diverse zone, inclusiv în recifele de corali din Caraibe și în pădurile tropicale din Amazon. În plus, praful din Asia a fost responsabil de fertilizarea pădurilor din Hawaii timp de milenii.

Cu toate acestea, praful saharian poate avea și efecte negative, declanșând alergii la oameni și chiar suprimând formarea uraganelor. Chiar și așa, rămâne un exemplu impresionant al modului în care procesele fizice ale planetei sunt profund interconectate cu viata.