30 ian. 2024 | 22:20

Povestea celui mai vechi teatru din România: are peste 200 de ani şi a fost construit cu sprijinul masoneriei

ACTUALITATE
Povestea celui mai vechi teatru din România: are peste 200 de ani şi a fost construit cu sprijinul masoneriei
Sala principală a teatrului "Mihai Eminescu" din Oravița

Oravița, vechiul orășel minier și industrial, străjuiește o istorie culturală fascinantă, având onoarea de a găzdui cel mai vechi teatru din actuala Românie.

Teatrele din România reprezintă nucleul vibrant al vieții culturale și artistice a țării, reflectând diversitatea și bogăția patrimoniului cultural al poporului român. De la monumentele clasice impregnate de istorie și eleganță, precum Teatrul Național din București sau Teatrul Național din Cluj-Napoca, până la teatrele independente și experimentale, România oferă o varietate impresionantă de instituții teatrale, fiecare cu propria sa identitate și contribuție la peisajul cultural.

În orașele mari și mici, teatrele reprezintă spații de întâlnire și dialog cultural, oferind publicului o gamă largă de spectacole, de la clasicele piese de teatru și opere, până la producții contemporane și experimentale, care explorează teme și tehnici artistice inovatoare. Pe lângă rolul lor de a promova arta și cultura, teatrele din România sunt adesea locuri de manifestare a dezbaterilor sociale și politice, oferind un cadru propice pentru exprimarea diversității și pluralității de voci în societatea românească.

În anul 1817, într-un moment de entuziasm și dedicare pentru artă, a fost inaugurată această emblematică instituție, inspirată de celebra Burgtheater din Viena. Cu rădăcini adânci în trecutul său minier și cultural, Oravița a reprezentat un centru viu al vieții artistice și sociale, atrăgând trupe teatrale din întreaga Europă și servind drept catalizator pentru evoluția artistică și filantropică a comunității sale.

Teatrul Mihai Eminiescu din Oravita

Teatrul „Mihai Eminiescu” din Oravița (Foto: facebook)

De la inițierea sa, teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița a fost martor la numeroase momente remarcabile, marcând evoluția artelor spectacolului în regiune și oferind o scenă pentru personalități culturale de seamă, precum Ciprian Porumbescu și Constantin Tănase. Cu toate provocările și transformările traversate de-a lungul timpului, de la splendoarea sa inițială la momentele de decădere și redescoperire, teatrul din Oravița rămâne un monument al patrimoniului cultural național, păstrând vii amintirile și emoțiile care l-au animat pe parcursul celor aproape două secole de existență.

Astăzi, clădirea sa servește ca muzeu al istoriei teatrului și al orașului Oravița, punând în lumină bogata sa moștenire culturală și arhitecturală pentru generațiile viitoare.

Vezi și: Frumusețea ei a tulburat România, dar viața ei dramatică ne-a fascinat cu adevărat. Elvira Godeanu, în primul film românesc cu sonor

Cladirea Teatrul Mihai Eminiescu din Oravita

Clădirea Teatrului „Mihai Eminiescu” din Oravița

Istoria Teatrului „Mihai Eminescu” din Oravița

Teatrul reprezintă prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, precum și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă. Edificiul cultural a fost inagurat în anul 1817 de împăratul Francisc I al Austriei și de împărăteasa Carolina Augusta.

Un episod aparte din istoria teatrului este legat de vizita trupei lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, ca sufleur. Trupa a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868.

Ca elemente artistice Teatrul Vechi are un stil baroc cu elemente simplificate. Este o mărturie peste timp fiindcă, spre deosebire de altă clădiri (Sibiu, Oradea, Arad ) teatrul orăviţean nu şi-a avut alt loc de sediu iar clădirea nu s-a modificat de la inaugurarea sa, nici la exterior şi nici în organizarea interioară a spaţiilor. Fiind în dezafectare o „flotaţie” (instalaţie de amalgamare a minereului cuprifer şi aurifer), terenul acesteia va fi donat de către Consiliul Proprietarilor de Mine, la 23 martie 1815, pentru acest edificiu teatral.

Vezi și: ”Interzis celor care îndeamnă la ură”: piesa de teatru din partea teatrului Maiei Morgenstern, gratuită online

Astfel, Teatrul Vechi din Oraviţa, care poartă azi numele lui Mihai Eminescu, este cel dintâi edificiu din spaţiul culturii române actuale ridicat pentru a găzdui montări de spectacole teatrale şi muzicale. Teatrul este monument de istorie şi arhitectură, organizările construcţiei şi ale faţadei, ale spaţiului interior, butaforia păstrând amprenta barocului târziu sau barocul vienez.

Așadar, între 1889-1890 teatrul vechi al Vienei este dezafectat şi demolat astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte fiindcă a dobândit şi importanţa modelului care nu mai există. A fost o instituţie europeană pentru că, mai ales până la 1918 dar şi în perioada interbelică sunt foarte multe trupele de teatru şi de muzică de pe continent care vin aici să monteze spectacole.

Teatrul este legat de personalitatea poetului Mihai Eminescu, prezent aici cu trupa de actori Mihail Pascaly din România Vechiului Regat, la sfârşitul lunii august 1868 şi de personalitatea marelui compozitor George Enescu, acela care a concertat aici, la 5 noiembrie 1931.

Vezi și: Actorul uitat de români, dar cu un talent fascinant: cinefilii nu-l vor uita niciodată pe Lică Sămădăul, interpretat de Geo Barton