09 aug. 2024 | 12:00

Podul Beipanjiang din China: O minune a ingineriei la 565 de metri deasupra unei văi impresionante

ACTUALITATE
Podul Beipanjiang din China: O minune a ingineriei la 565 de metri deasupra unei văi impresionante
Podul Beipanjiang, China

Podul Beipanjiang, cunoscut și sub numele de Podul Duge, este o adevărată minune a ingineriei moderne, fiind situat la o înălțime amețitoare de 565 de metri deasupra unei văi fluviale din China. Acest pod impresionant deține titlul de cel mai înalt pod din lume, un record care a fost atins pentru prima dată în 2016, când a fost finalizată construcția sa.

O realizare inginerească aparent imposibilă

Considerat inițial un proiect imposibil, Podul Beipanjiang a fost realizat în zona montană din sud-vestul Chinei, la granița dintre provinciile Guizhou și Yunnan. Podul se întinde pe 720 de metri peste râul Beipan și este un exemplu de pod susținut prin cabluri, unde tablierul este sprijinit direct de cabluri conectate la turnuri. Această tehnologie distribuie uniform sarcina și permite realizarea unor deschideri mai lungi cu un număr redus de suporturi.

Simon Pitchers, membru al Instituției Inginerilor Structurali din Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru BBC Newshour importanța tensiunii precise aplicate în cablurile de susținere. „Dacă aplici prea multă sau prea puțină tensiune în fiecare cablu, vei avea un tablier ondulat. Dar, evident, acest lucru nu s-a întâmplat, construcția fiind realizată impecabil”, a declarat el.

China, lider mondial în construcția de poduri

Regiunea în care se află Podul Beipanjiang este cunoscută pentru topografia sa montană dominată de stânci de calcar verticale și pentru numeroasele sale poduri impresionante. În ultimele decenii, China a devenit un adevărat gigant al construcției de poduri, cele patru provincii din vestul țării – Guizhou, Hubei, Yunnan și Chongqing – găzduind 10 din cele mai înalte 12 poduri din lume. Mai mult, regiunea mai cuprinde peste 50 de alte poduri care depășesc înălțimea de 152 de metri.

Acest progres remarcabil este cu atât mai impresionant cu cât, în 1994, China avea un singur pod care depășea 122 de metri în înălțime. Astăzi, pe lângă cel mai înalt pod din lume, China deține și recordul pentru cel mai lung pod de pe planetă, Podul Danyang-Kunshan, un viaduct de 164,8 kilometri care face legătura între Beijing și Shanghai.

Viitorul construcțiilor de poduri în China

Cu toate că Podul Beipanjiang deține în prezent recordul mondial pentru cel mai înalt pod, acest titlu nu va rămâne pentru mult timp. China lucrează deja la construcția unui pod și mai înalt, Podul Canionului Huajiang, care va avea o înălțime proiectată de 625 de metri și care urmează să fie finalizat în 2025. De asemenea, inginerii chinezi planifică construirea Podului Yongchang Lancangjiang în provincia Yunnan, cu o înălțime de 610 metri, a cărui finalizare este estimată pentru 2027.

Astfel, China își continuă ascensiunea în domeniul ingineriei podurilor, demonstrându-și capacitatea de a depăși limitele și de a redefini standardele în constructii.