13 mart. 2024 | 10:22

Ploaia de 2 milioane de ani: Ce s-a întâmplat cu Terra, legătura cu apariția dinozaurilor

ACTUALITATE
Ploaia de 2 milioane de ani: Ce s-a întâmplat cu Terra, legătura cu apariția dinozaurilor

În anii ’70 și ’80, geologii au observat straturi neobișnuite depuse în roci străvechi, datând de acum aproximativ 232-4 milioane de ani.

Ce au descoperit oamenii de știință

O echipă de oameni de știință a investigat, în Alpii Orientali, un strat de sedimentare siliclastică depus în carbonat. Între timp, în Marea Britanie, geologul și specialistul Alastair Ruffell a examinat un strat de rocă gri găsit în interiorul faimoasei roci roșii din zonă.

Ambele descoperiri, și multe altele de atunci, sugerau un lucru: acum aproximativ 232 de milioane de ani, Pământul a trecut printr-o perioadă de secetă, iar ulterior a început să plouă masiv.

De fapt, având în vedere că nisipul gri și sedimentul siliclastic au fost depuse pe o perioadă lungă de timp, aceasta era o dovadă ce data de la începutul erei dinozaurilor, când numărul și diversitatea lor au explodat, într-o perioadă de ploaie continuă, timp de aproape 2 milioane de ani.

Cum au apărut dinozaurii

De la descoperire, au apărut tot mai multe dovezi ale faptului că perioada umedă ar fi putut fi „declanșatorul care a permis existența dinozaurilor și, posibil, celorlalți membri ai faunei terestre moderne, să se diversifice și să domine pământul”.

Perioada, cunoscută sub numele de evenimentul pluvial carnian, sau chiar criza carniană, a fost ulterior observată în roci din întreaga lume.

Cauza cantității neobișnuite de precipitații pare să fie rezultatul unei creșteri masive a umidității, posibil datorită unei erupții vulcanice gigantice a Provinciei Magmatice de Mare Wrangellia, care se întinde de la centrul-sud al Alaskăi și de-a lungul coastei Columbiei Britanice.

„În urma extincțiilor masive ale plantelor și ale principalelor erbivore de pe uscat, dinozaurii au fost aparent principalii beneficiari în perioada de recuperare, extinzându-se rapid în diversitate, impact ecologic, abundență relativă, și distribuție regională, de la America de Sud inițial, către toate continentele”, a scris echipa în lucrarea lor.

„Ar fi putut fi unul dintre cele mai importante evenimente rapide din istoria vieții în ceea ce privește rolul său în permiterea nu numai a epocii dinozaurilor, ci și a originii celor mai multe formațiuni cheie care dau naștere lumii moderne a tetrapodelor terestre, și anume lisamfibienii, țestoasele, crocodilii, șopârlele și mamiferele”, s-a scris, de asemenea, în lucrarea cu pricina.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele