02 mart. 2024 | 10:31

Plasticul a fost găsit într-un loc unde n-ar trebui să existe: Semnalul de alarmă al cercetătorilor

ACTUALITATE
Plasticul a fost găsit într-un loc unde n-ar trebui să existe: Semnalul de alarmă al cercetătorilor

Microplastice sunt în orice, de la corpurile noastre până la ocean.

Și se pare că se găsesc chiar și în straturile de sedimente care datează încă din prima jumătate a anilor 1700, arătând capacitatea pernicioasă a microplasticelor de a se infiltra chiar și în mediile neatinse de oamenii moderni.

Microplasticele, peste tot

O echipă de cercetători europeni a făcut această descoperire alarmantă după ce a studiat straturile de sedimente de la trei lacuri din Letonia, conform unui studiu publicat în revista Science Advances.

Oamenii de știință studiau sedimentele lacului pentru a testa dacă prezența microplasticului în straturile geologice ar fi un indicator de încredere pentru începutul epocii antropocenului, definit în studiu ca începând din 1950 și menit să delimiteze momentul în care oamenii au început să aibă un impact mare asupra mediului inconjurator.

Oamenii de știință au folosit de multă vreme straturi de cenușă sau gheață pentru a studia evenimentele trecute de pe Pământ, ceea ce duce la întrebarea dacă microplasticul poate servi ca un indicator cronologic de încredere pentru Antropocen.

În mod clar nu, conform acestei noi cercetări, care a găsit microplastice în fiecare strat de sediment pe care l-au studiat, inclusiv unul din 1733.

„Concluzionăm că interpretarea distribuției microplasticelor în profilurile sedimentelor studiate este ambiguă și nu indică strict începutul epocii antropocenului”, au scris oamenii de știință.

Poluarea, alarmantă

În afară de studiul care concluzionează că microplasticele sunt un marker slab al vârstei geologice, acesta arată, de asemenea, capacitatea remarcabilă a microplasticelor de a ajunge absolut peste tot.

Nici măcar Antartica, cea mai îndepărtată regiune de pe planeta noastră, nu este imună. Oamenii de știință au găsit microplastice în mai multe mostre de zăpadă, care se pare că au ajuns acolo duse de vânt. Poate cel mai alarmant, oamenii de știință au găsit chiar microplastice în interiorul organelor noastre, cercetătorii abia începând să se confrunte cu impactul lor dăunător.

În viitor, una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este modul în care scăpăm de microplasticele din mediul nostru. Cercetătorii încep să se uite la noi abordări. Judecând după omniprezența microplasticelor și dependența noastră continuă de produsele din plastic, un lucru este sigur: nu va fi ușor.