11 ian. 2024 | 10:42

Cât microplastic înghiți zilnic, dacă bei apă îmbuteliată. Concluzia cercetătorilor ar trebui să-ți dea de gândit

ACTUALITATE
Cât microplastic înghiți zilnic, dacă bei apă îmbuteliată. Concluzia cercetătorilor ar trebui să-ți dea de gândit

Omenirea are 0 adevărată problemă, atunci când vine vorba despre microplastic. În acest sens, oamenii de știință se străduiesc să afle cât mai multe detalii despre cantitatea exactă pe care am putea-o înghiți zilnic.

Vezi și: Semnalul de alarmă îngrijorător al oamenilor de știință: mii de microplastice descoperite în țesutul inimii umane

Cât microplastic există într-o sticlă de apă îmbuteliată

Naixin Qian, chimistă de mediu la Universitatea Columbia, și colegii săi, au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică pentru a expune fragmentele petrochimice insidioase pentru toți cei interesați.

„Oamenii au dezvoltat metode pentru a vedea nanoparticulele, dar nu știau la ce se uitau”, explică Qian, arătând că, spre deosebire de metodele vechi de detectare care pot oferi doar estimări generale ale particulelor prezente, noua tehnică nu doar distinge particulele individuale, ci permite și identificarea lor.

Echipa a folosit o pereche de laseri care pot fi reglați pentru a rezona cu molecule specifice, o metodă numită microscopie cu dispersie stimulată Raman. Aceasta le-a permis să identifice compoziția chimică a particulelor țintă prin utilizarea algoritmilor pentru a încrucișa bazele de date ale rezonanțelor chimice.

Utilizând această tehnică, echipa a testat mai multe mărci de apă îmbuteliată populare în SUA. Au observat până la 370.000 de particule pe litru în unele dintre mostre, dintre care până la 90% erau nanoplastice.

Vezi și: Microplasticele, o problemă reală pentru mediul înconjurător. Decizia luată de Comisia Europeană

Concluziile sunt, într-adevăr, alarmante

Acest lucru înseamnă aproximativ 240.000 de particule de nanoplastic în fiecare litru, în medie, de până la 100 de ori mai mult decât estimările anterioare.

Cel mai comun plastic găsit a fost, surprinzător, nu același material cu sticla, ci un compus numit poliamidă. Ironic, acesta compune filtrele utilizate pentru purificarea apei îmbuteliate.

Materialul sticlei de plastic, PET, a fost de asemenea comun, cum era de așteptat.

Estimările anterioare numărau, în mare parte, doar particulele mai mari, observă cercetătorii, dar au constatat că particulele mai mici reprezintă aproximativ 90% din toate plasticele detectate.

Vezi și: S-a găsit plastic într-un loc incredibil: Până și în acest loc izolat există poluare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele