Piața imobiliară s-a dus în cap, tranzacțiile s-au prăbușit cu 60%. Ce se întâmplă în 2024 cu prețurile la locuințe
În anul ce tocmai s-a încheiat, Polonia, România și Slovacia au înregistrat cele mai semnificative scăderi în volumul tranzacțiilor imobiliare din regiunea Europei Centrale și de Est, suferind o reducere de aproximativ 60% față de anul anterior.
Datele provin de la compania de consultanță imobiliară iO Partners, în colaborare cu JLL, conform unui raport recent.
Cum se raportează România la alte state europene
În contrast, Cehia a înregistrat o scădere mai mică, de doar 27%, în timp ce Ungaria a avut un declin anual de 30%.
Aceste cifre reflectă impactul pandemiei și al condițiilor economice asupra pieței imobiliare din regiune.
Cu toate acestea, prognozele sunt optimiste în ceea ce privește accelerarea creșterii economice în CEE, precum și performanța mai bună a piețelor bursiere, care ar putea susține o activitate tranzacțională mai intensă pe piața imobiliară. Aceste semnale pozitive s-au manifestat deja în prima parte a anului 2024, potrivit raportului în cauză.
Anul 2023 a fost caracterizat de o contracție semnificativă a investițiilor totale în active imobiliare comerciale din cele cinci țări analizate ca Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România, însumând doar 5,1 miliarde de euro, cea mai mică sumă anuală din ultimul deceniu.
„Începutul anului 2024 aduce cu sine o notă mai optimistă, cu perspective de accelerare a creșterii economice la nivel global și regional.
Această tendință favorabilă se reflectă și în activitatea tranzacțională din sectorul imobiliar, unde ne așteptăm la o creștere a lichidității și la apariția unor noi repere de preț”, a declarat Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners.
Țara noastră a înregistrat o scădere accentuată la imobiliare
Cu toate acestea, România a înregistrat o scădere accentuată în activitatea de investiții imobiliare în 2023, cu un volum total de aproximativ 500 de milioane de euro, reprezentând o reducere de 47% față de media ultimilor cinci ani.
Totuși, este important de menționat că în 2022 piața românească a avut o performanță excepțională, atingând un nivel record de 1,2 miliarde de euro.