Peștera unică în lume în care nimeni nu are curajul să intre. Este cel mai mare mister natural
În lume există o peșteră unică, una în care nu multă lume cugetă să intre. Se numește „Peștere Morții” și este cel mai mare mister natural. Specialiștii nu își pot da seama de ce există o cantitate mare de dioxid de carbon.
„Pește Morții”, unică în lume
Se află la doar 80 de kilometri de capitala Costa Rica și este un adevărat mister natural pentru specialiști. „Peștera Morții” este situată în apropierea centrului turistic de agrement Recreo Verde, într-un paradis natural renumit pentru apele sale termo-minerale.
Această peșteră a devenit o atracție turistică ciudată, deoarece turiștii nu o pot vizita în totalitate, dar tot vin de curiozitate. Peștera este mortală din cauza concentrațiilor mari de dioxid de carbon (CO2) din interior.
CO2, care este mai greu decât aerul, se acumulează în fundul peșterii, creând un mediu în care oxigenul este practic inexistent. Nivelurile de CO2 sunt atât de ridicate încât provoacă inconștiență și moarte rapidă prin sufocare la orice creatură care îndrăznește să intre.
De unde vine toată cantitatea de CO2
Acest fenomen natural a fost descoperit de triburile indigene , care au observat absența vieții în jurul peșterii și au creat legende despre spiritele rele.
În secolul al XX-lea, mai multe echipe de oameni de știință au început să investigheze acest fenomen și au descoperit că peștera emite aproximativ 30 de kilograme de dioxid de carbon pe oră, o cantitate comparabilă cu emisiile unei mașini care parcurge 256 de kilometri.
Această emisie provine probabil din scurgerile vulcanice, deși originea exactă a gazului rămâne un mister în ciuda numeroaselor studii care au fost efectuate. Structura unică a peșterii și ventilația naturală limitată permit gazelor toxice să rămână concentrate în interior.
Peștera are puțin sub doi metri adâncime și peste 10 metri lungime. Trebuie remarcat faptul că „Peștera Morții” din Costa Rica nu este singura de acest gen.
Peștera Movile din România , descoperită în 1986, are o atmosferă bogată în dioxid de carbon și hidrogen sulfurat, iar în interior nu există aproape oxigen. Pe de altă parte, în Sicilia, peștera Carburangeli are niveluri ridicate de dioxid de carbon din cauza activității vulcanice.