17 sept. 2024 | 11:07

Peste 200 de infractori au evadat după ce zidurile închisorii din Nigeria au fost distruse de inundațiile devastatoare

Știri social
Peste 200 de infractori au evadat după ce zidurile închisorii din Nigeria au fost distruse de inundațiile devastatoare
În statul Borno, 37 de persoane și-au pierdut viața după ce, pe 9 septembrie, părți ale capitalei Maiduguri au fost inundate în urma prăbușirii unui baraj.

În nord-estul Nigeriei, peste 200 de deținuți au reușit să evadeze dintr-o închisoare din statul Borno, în urma celor mai grave inundații din ultimele două decenii. Autoritățile au anunțat că zidurile centrului de detenție au fost distruse de apă după prăbușirea unui baraj pe 9 septembrie, provocând o evacuare masivă a prizonierilor, scrie The Guardian.

Impactul devastator al inundațiilor

Inundațiile au cauzat moartea a 37 de persoane și au strămutat aproximativ 200.000 de locuitori din capitala statului Borno, Maiduguri. După prăbușirea barajului, apa a inundat atât locuințe, cât și instituții importante, inclusiv centrul de detenție. Zidurile închisorii, inclusiv cele ale centrului de securitate medie și ale locuințelor personalului, au fost distruse complet.

Evadarea deținuților și măsurile luate

Conform purtătorului de cuvânt al Serviciului Corecțional din Nigeria (NCS), Abubakar Umar, aproximativ 281 de prizonieri au reușit să fugă în timpul transferului către o locație mai sigură. Dintre aceștia, doar șapte au fost recapturați, restul de 274 rămânând încă în libertate. O amplă operațiune de căutare a fost demarată în colaborare cu alte agenții de securitate.

Situația este agravată de condițiile deja precare din regiune, cu ploi torențiale continue și riscuri crescute de epidemii. Peste 31,8 milioane de nigerieni se confruntă deja cu insecuritate alimentară, iar temerile legate de apariția unor focare de holeră sau alte boli contagioase sunt în creștere.

Efectele inundațiilor asupra locuitorilor și mediului

Inundațiile au avut și alte efecte devastatoare. În Maiduguri, animalele din parcul zoologic Sanda Kyarimi, inclusiv lei și alte specii sălbatice, au fost spălate în cartierele rezidențiale din cauza viiturilor. Locuitorii au fost mutați în adăposturi temporare amplasate în mai multe tabere din oraș.

Autoritățile locale și internaționale au trimis ajutoare, inclusiv din partea guvernului federal al Nigeriei și Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, infrastructura distrusă și drumurile blocate fac livrarea de ajutoare o provocare imensă. Oficialii au avertizat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a preveni izbucnirea unui dezastru umanitar.

Inundațiile masive au afectat 29 din cele 36 de state ale Nigeriei, iar efectele schimbărilor climatice continuă să agraveze situația.