14 iun. 2023 | 10:42

Tragedie de proporții. Peste 100 de oameni care se întorceau de la o nuntă au murit, în Nigeria

ULTIMA ORĂ
Tragedie de proporții. Peste 100 de oameni care se întorceau de la o nuntă au murit, în Nigeria

Peste 100 de persoane s-au înecat în nordul și centrul Nigeriei după ce o barcă ce transporta familii care se întorceau de la o nuntă s-a scufundat într-un râu, au anunțat marți poliția și autoritățile locale.

O barcă s-a scufundat într-un râu. Peste 100 de oameni au murit în Nigeria

Detaliile despre accidentul din statul Kwara încă nu au ieșit la iveală, dar a fost cea mai recentă tragedie provocată de o barcă în Nigeria, unde răsturnările de râu sunt frecvente din cauza supraîncărcării, a procedurilor de siguranță laxe și a inundațiilor puternice din sezonul ploios.

Ambarcațiunea fluvială transporta oameni în statul Kwara de la o nuntă din statul vecin Niger când s-a scufundat, au declarat poliția locală a statului și biroul guvernatorului, fără a oferi detalii despre cauza accidentului.

„Până în prezent, avem 103 morți și peste 100 de persoane salvate în urma accidentului cu barca”, a declarat telefonic pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției din statul Kwara, Okasanmi Ajayi.

„Operațiunile de căutare și salvare sunt încă în curs de desfășurare, ceea ce înseamnă că bilanțul este posibil să crească”.

Biroul guvernatorului statului Kwara nu a oferit un bilanț, dar a precizat că victimele se întorceau de la o ceremonie de nuntă în districtul Patigi din Kwara.

„Guvernatorul este trist să primească informații despre accidentul de barcă în care au fost implicate mai multe persoane, în special locuitori din Ebu, Dzakan, Kpada, Kuchalu și Sampi, toate din Patigi”, se arată în declarație.

„Guvernatorul transmite sincere condoleanțe oamenilor din aceste comunități”.

Tragediile se țin lanț

Luna trecută, 15 copii s-au înecat și alți 25 au fost dați dispăruți după ce barca lor supraîncărcată s-a răsturnat în nord-vestul statului Sokoto, în timp ce se îndreptau să adune lemne de foc.

Cu aproape exact un an mai devreme, alți 29 de copii dintr-un sat din apropiere s-au înecat, de asemenea, în același râu, în timp ce se aflau într-o călătorie pentru a colecta lemne de foc pentru familiile lor.

În timpul inundațiilor masive din sezonul ploios din decembrie anul trecut, cel puțin 76 de persoane s-au înecat când barca lor s-a scufundat într-un râu  în sud-estul statului Anambra.

Având în vedere că infrastructura rutieră precară este o problemă comună, iar răpirile pentru răscumpărare reprezintă o problemă majoră de-a lungul unor autostrăzi, deplasarea cu barca pe râu pentru transport și comerț este frecventă în Nigeria.

 

Râul Niger este principala cale navigabilă din Africa de Vest, care curge în semilună prin Guineea până în Delta Nigerului din Nigeria și reprezintă o rută comercială locală cheie pentru unele dintre țări.

Autoritatea națională pentru căi navigabile interioare din Nigeria a încercat să interzică navigația pe timp de noapte pe râuri pentru a opri accidentele și spune că supraîncărcarea navelor este o infracțiune penală, dar comandanții și echipajele ignoră adesea reglementările.