27 feb. 2024 | 12:46

Pentagonul a căzut de pe piedestal. Ce clădire i-a luat locul în 2024

ACTUALITATE
Pentagonul a căzut de pe piedestal. Ce clădire i-a luat locul în 2024
VaishP/Wikimedia Commons

Pentagonul, puternicul sediu a Departamentului de Apărare al SUA din Virginia, a fost cea mai mare clădire de birouri din lume timp de peste opt decenii, dar nu mai este.

Acest titlu a fost recent preluat de Bursa de Diamante Surat, o piață proaspăt inaugurată pentru tranzacționarea diamantelor din vestul Indiei.

Bursa de Diamante Surat, cea mai mare clărire de birouri din lume

Bursa de Diamante Surat constă din nouă turnuri, fiecare cu 15 etaje, conectate printr-o coloană centrală.

Potrivit Morphogenesis, firma de arhitectură responsabilă de designul său, clădirea cuprinde 660.451 de metri pătrați de spațiu de birouri, depășind suprafața Pentagonului de 620.000 de metri pătrați.

După cum sugerează și numele său, principalul său scop va fi tranzacționarea diamantelor, găzduind birourile a peste 4.500 de comercianți. Va include, de asemenea, un mall de diamante unic în felul său, care va cuprinde 27 de showroom-uri.

Mai mult, este orientată pentru a maximiza ventilația naturală din vânt și prezintă o gamă extinsă de panouri solare pe acoperiș.

Impresionanta clădire a fost inaugurată la o ceremonie pe 17 decembrie 2023, la care a participat prim-ministrul Narendra Modi.

Indienii le-au luat fața americanilor

India nu se află nici măcar în top 10 producători de diamante din lume, dar orașul Surat a devenit un centru important în comerțul cu diamante, unde 90% din diamantele prelucrate ale planetei sunt tăiate.

În trecut, comercianții de diamante ar fi trebuit să călătorească 241 de kilometri spre sud, la Mumbai, pentru a face afaceri, dar Bursa de Diamante Surat speră să economisească această deplasare și să ofere comercianților o destinație completă pentru tranzacții.

„Există întotdeauna rezistență la schimbare. Chiar dacă Suratul nu se întâmplă azi, se va dezvolta în următorii cinci ani”, a declarat Tehmasp Printer, CEO al Institutului Gemologic Internațional, pentru un ziar indian.

„Bucurați-vă de faptul că infrastructura de clasă mondială este gata. Acum, orașul trebuie să se revigoreze, să asigure o mai bună conectivitate, să obțină hoteluri, spitale și școli”, a adăugat el.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele