Pensionarii români își pot dubla sau tripla veniturile în 2024. Detaliul mai puțin știut din noua lege a pensiilor, cine se încadrează
În contextul veniturilor infime pentru mulți dintre pensionarii din România, autoritățile române au încercat să le întindă o mână de ajutor prin noua lege a pensiilor, oferindu-le oportunitate să-și dubleze sau să-și tripleze veniturile în mod legal, cu o condiție.
Legea 360/2023, supranumită și noua Legea a Pensiilor, vine cu noi reguli și particularități legale destinate pensionarilor care aleg să-și sporească veniturile lunare prin cumularea pensiei cu salariul sau alte venituri. Cu un pic de noroc, s-ar putea să-ți dublezi pensia.
Citește și: Se majorează pensiile românilor și cu 80%. Cum funcționează sistemul, recalcularea pensiilor din 2024
Când se schimbă legea, cum își dublează pensionarii din România pensia
Deși noua Lege a Pensiilor a fost adoptată anul trecut, cele mai multe prevederi se vor resimți în piață începând cu septembrie 2024. Detaliul care ne interesează în acest caz particular este posibilitatea cumulării pensiei cu alte surse de venit, fără riscul ca pensia să fie suspendată. Noua lege permite acest lucru, da reglementează diferit veniturile care pot fi obținute concomitent cu pensia.
În prezent, vechea lege a pensiilor îți permite un cumul virtual nelimitat al pensiei cu alte venituri. Articolul 105 din Legea 360/2023 nu ”taie picioarele” celor ca visează la materializarea acestui scenariu, dar introduce o nouă regulă. Practic, din septembrie 2024, pensia va putea fi cumulată cu veniturile pentru care este obligatori plata contribuțiilor de asigurări sociale, CAS, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Citește și: Ce este pensia minimă garantată în România. Cum se calculează, ce valoare are în 2024, cine o primește
Toți pensionarii români trebuie să știe cum la ce trebuie să fie atenți
„În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată; b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)”, potrivit articolului 105 din noua lege a pensiilor.
Dincolo de particularitățile menționate mai sus, conform Codului Fiscal din 2024, veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale sunt cele din articolul 137, după cum urmează:
„Art. 137. – Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
c) indemnizaţii de şomaj;
d) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”, potrivit Codului Fiscal.
În consecință, dacă un pensionar român care primește pensia câștigă bani și din venituri pentru care plătește contribuțiile de asigurări sociale (CAS) este eligibil pentru cumularea pensiei cu salariul și celelalte venituri menționate.