22 mart. 2024 | 06:00

Până la 2.500 de lei în plus la pensie, legea este clară. Cum se recalculează banii pensionarilor în 2024

ACTUALITATE
Până la 2.500 de lei în plus la pensie, legea este clară. Cum se recalculează banii pensionarilor în 2024

Pensionarii din România care au acumulat un stagiu de cotizare de 38 de ani și jumătate au motive de bucurie.

Odată cu recalcularea pensiilor, prevăzută să înceapă din vara acestui an, ei se pot aștepta la majorări semnificative ale pensiilor lor, cu sume care pot ajunge până la 2.500 de lei brut.

Recalcularea pensiilor: Cine beneficiază și cum

Din septembrie 2024, anumiți pensionari vor beneficia de o majorare considerabilă a pensiei, care în unele cazuri poate atinge și 2.500 de lei brut. Această majorare vine în urma recalculării pensiilor, un proces care ține cont de stagiul de cotizare și de punctele de contributivitate acumulate.

Un exemplu concret este al pensionarilor cu un stagiu de cotizare de 38 de ani și jumătate, care, după indexare și recalculare, ar putea vedea o creștere a pensiei până la 7.790 de lei brut, însemnând o majorare brută de 2.450 de lei. După deducerea impozitului, acești pensionari ar putea avea în mână aproximativ 7.200 de lei.

„Este un demers extrem de important în logica a ceea ce înseamnă recalcularea pensiilor pentru că nu se putea achiziționa partea finală a soft-ului până nu aveam normele metodologice. Erau acele prevederi care făceau posibilă achiziționarea soft-ului, pentru a știi exact care sunt calculele finale, cum se efectuează acele calcule. Cu exemple clare explică cum se aplică legea, în cazul nostru Legea Pensiilor din România. Din câte știu de la colegi este în grafic. Dosarele sunt introduse în format electronic.

La 1 septembrie toate pensiile recalculate vor fi și plătite, odată cu plata pensiilor pe luna septembrie. Pentru că în România pensiile se plătesc lună de lună. Nu e ca la salariu. La pensii este lună de lună.

În măsură ce deciziile vor fi gata și tipărite le vom trimite către cetățeni, pentru a nu aglomera luna septembrie, astfel încât să putem în luna septembrie să avem capacitatea de a face plățile. Nu vor primii deciziile toți odată, dar toți vor primi deciziile de recalculare în intervalul mai august, urmând ca în luna septembrie toți să primească pensia cu noua valoare.

Haideți să fim foarte clari și foarte expliciți pentru a informa, pentru că acesta este rolul, trebuie să informăm corect. Dinamica activității pensiei spune foarte clar că dacă după data de ieșire la pensie tu ai mai lucrat să zicem, un an de zile, tu poți oricând să îți recalculezi dreptul la pensie cu noua constituție realizată. Dacă ne dăm seama că la momentul depunerii dosarului de pensie nu am depus o adeverință, putem oricând să completăm o cerere și să ne recalculăm acest drept. Deci este până la urmă o dinamică permanentă”, a explicat acesta la România TV

Formula de recalculare și așteptările pensionarilor

Formula de recalculare a pensiilor include variabila VPR (valoarea punctului de referință), care în 2024 este de 81 de lei, și numărul total de puncte, ce cuprinde punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive. În plus, recalcularea aduce în discuție și punctele de stabilitate, care se acordă în funcție de numărul de ani munciți, stimulând astfel longevitatea în muncă.

Procesul de recalculare este așteptat cu interes de pensionari, mai ales în contextul creșterii costurilor de trai. Majorările sunt programate să înceapă din septembrie 2024, după o primă indexare a pensiilor ce a avut loc la începutul anului. Informațiile oferite de Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, clarifică procedura și timingul recalculărilor, promițând o transparență și o eficiență în comunicarea și aplicarea acestor majorări. Pensionarii sunt încurajați să fie atenți la deciziile de recalculare pe care le vor primi între lunile mai și august, pentru a beneficia de noile sume majorate începând cu plata pensiilor din septembrie.

Prin aceste măsuri, se încearcă nu doar ajustarea pensiilor la realitățile economice actuale, dar și recunoașterea contribuției celor care au dedicat zeci de ani muncii și au susținut sistemul de asigurări sociale din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele