25 sept. 2024 | 13:39

Pământul, lovit de o furtună geomagnetică în această seară! Fenomenul rar pe care-l va produce pe cer

ACTUALITATE
Pământul, lovit de o furtună geomagnetică în această seară! Fenomenul rar pe care-l va produce pe cer

Pământul urmează să fie lovit astăzi, 25 septembrie 2024, în jurul orei 19.00 (ora României) de o furtună geomagnetică, după ce soarele a expulzat un nor de plasmă și particule de mare energie în direcția planetei noastre.

Această ejecție coronală de masă (CME) a fost declanșată duminică, la ora 00.40 (ora României), când o pată solară uriașă a erupt spontan. Particulele solare se îndreaptă acum spre Pământ cu o viteză de peste un milion de kilometri pe oră și sunt așteptate să ajungă pe planetă miercuri.

Deși această ejecție de masă coronală va atinge doar marginea magnetosferei Pământului, regiunea din spațiu dominată de câmpul magnetic al planetei, furtuna geomagnetică va avea loc din cauza apropierii de echinocțiul de toamnă, care a avut loc duminică.

Potrivit Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA), este prognozată o furtună geomagnetică minoră de nivel G1 pentru astăzi, 25 septembrie 2024, în jurul orei 19.00 (ora României).

Ce impact poate avea furtuna geomagnetică

Centrul de Predicție a Vremii Spațiale din cadrul NOAA clasifică furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 la G5, unde G1 este considerată „minoră”, iar G5 „extremă”. O furtună de nivel G5 poate provoca întreruperi majore în infrastructură, inclusiv pene de curent și căderi ale comunicațiilor pe arii extinse.

Totuși, în cazul furtunii G1, nu trebuie să ne facem griji. Acest tip de furtună are doar un risc redus de a afecta infrastructura în regiunile aflate la latitudini înalte, cum ar fi turnurile de telefonie mobilă și sateliții. Însă poate declanșa aurore spectaculoase în statele nordice ale SUA și în regiunile superioare ale Midwestului, potrivit NOAA.

Furtunile geomagnetice sunt mai frecvente în perioada echinocțiilor datorită alinierii câmpurilor magnetice ale Pământului și ale Soarelui, permițând ca ejecțiile de masă coronală să lovească mai direct magnetosfera Pământului.

Această furtună geomagnetică, deși minoră, poate oferi spectatoriilor din regiunile nordice un spectacol natural de aurore boreale, cele mai intense momente fiind între orele 22.00 și 02.00.