06 mai 2024 | 14:50

Orașele din această țară se scufundă în Pământ: Ce avertizează oamenii de știință

ACTUALITATE
Orașele din această țară se scufundă în Pământ: Ce avertizează oamenii de știință

Un nou studiu a descoperit că un număr impresionant de orașe chineze se scufundă în pământ.

Potrivit cercetării efectuate de o echipă de peste 50 de oameni de știință chinezi, folosind observații radar și publicată de curând în revista Science, aproape jumătate din cele 82 de orașe majore din China experimentează o subsidență rapidă.

Orașele din China se scufundă

Subsidența, sau termenul științific pentru scufundarea efectivă a suprafeței Pământului, este o problemă serioasă. Nu numai că prezintă pericole evidente pentru infrastructură și siguranță, dar, după cum notează NPR, terenul care se scufundă accelerează și problema ridicării deja crescute a litoralului.

Mai mult, conform estimărilor acestor cercetători, scufundarea extremă observată în China ar putea însemna că aproximativ o pătrime din regiunile de coastă ale țării vor fi sub nivelul mării până în anul 2120.

Subsidența nu este doar o problemă în China. Țări din întreaga lume se confruntă cu un nivel îngrijorător de scufundare a terenului, iar în ianuarie, un studiu bazat pe satelit a dezvăluit că marile centre de populație de pe coasta estică a SUA cedează în pământ, la fel și orașele din golf precum New Orleans și Houston.

Subsidența este o amenințare tot mai mare. Și, deși soluționarea subsidenței este o problemă complicată, acest ultim studiu evidențiază cât de importante ar putea fi eforturile pentru protejarea terenului pentru generațiile viitoare.

„Rezultatele noastre subliniază necesitatea sporirii măsurilor de protecție,” scriu cercetătorii, „pentru a atenua posibilele daune cauzate de subsidență”.

Orașele lumii se scufundă

Subsidența terenului este o problemă tot mai urgentă în orașele din întreaga lume. Fenomenul, cauzat de o varietate de factori umani și naturali, prezintă riscuri semnificative pentru infrastructură, siguranță și mediu.

Subsidența terenului poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv exploatarea excesivă a apelor subterane, extracția de petrol și gaze naturale, construcția greșită a infrastructurii, precum și procese naturale cum ar fi eroziunea și compactarea solului.

Orașele construite pe terenuri aluvionare sau pe malurile râurilor sunt printre cele mai vulnerabile la subsidență. Exemple notabile includ Jakarta, capitala Indoneziei, care se scufundă sub nivelul mării cu rate alarmante, și Veneția, Italia, care se confruntă cu probleme grave din cauza scufundării terenului și a ridicării nivelului mării.