Omul care a prezis tot ce se întâmplă acum în China vine cu o nouă ”profeție”. Ce urmează pentru cea mai mare economie din lume
În timp ce piața și economia SUA au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, este de înțeles optimismul investitorilor domestici pentru 2024. Dar, la polul opus al globului, în China, există semne de îngrijorare de ceva timp.
La suprafață, a doua cea mai mare economie a lumii părea sănătoasă anul trecut, cu un PIB chinez crescând cu 5,2% față de anul anterior. Cu toate acestea, sub suprafață, încep să apară fisuri – iar guvernul chinez a început să ia măsuri extreme pentru a le remedia înainte de a se agrava.
Cine este economistul Christophe Barraud
Investitorii din SUA au putut ignora problemele Chinei anul trecut, dar în 2024, problemele economiei chineze ar putea deveni curând probleme pentru portofoliile lor. Din fericire, Christophe Barraud poate arunca o lumină asupra a ceea ce urmează.
Barraud a fost numit cel mai bun analist al economiei SUA în 2023 de către Bloomberg – fără a menționa și în 2022, și în fiecare an din 2012 până în 2020. El este, de asemenea, unul dintre cei mai buni oracole economice la nivel mondial, fiind numit cel mai bun analist al economiei Zonei Euro în 2022, precum și cel mai bun analist al economiei chineze din 2017 până în 2020.
Economistul-șef și strateg la Market Securities a discutat recent cu Business Insider despre predicțiile sale pentru economia SUA în 2024, precum și ce înseamnă deflația din China pentru restul lumii în acest an.
Citește și: Cele mai proaste obiective turistice din lume. Unde să nu mergi în 2024
Problemele Chinei continuă să crească
Printre numeroasele riscuri cu care se confruntă investitorii anul acesta, geopolitica este constant cea mai temută. Barraud este de acord cu acest consens, deși se concentrează îndeaproape pe China.
„În ceea ce privește surprizele negative, sunt foarte atent la China și la faptul că aceasta experimentează un fel de deflație”, a spus el. „Toată lumea crede că va ieși din această situație, dar dacă, dintr-un motiv sau altul, ai o nouă scădere în sectorul imobiliar din China, sau poate consumatorul nu vrea să cheltuie așa cum o făcea recent, atunci ar putea fi menținuți în acest tip de deflație, care va fi negativă la nivel global, ei vor continua să exporte deflație.”
Dificultățile Chinei cu piața imobiliară sunt acum bine cunoscute. Sectorul imobiliar rezidențial și comercial era în plin boom de ani de zile până când brusc nu a mai fost. Acum, prețurile locuințelor sunt în scădere, constructorii comerciali dau faliment, iar ceea ce a fost odată motorul creșterii interne se oprește, afectând milioanele de cetățeni chinezi obișnuiți a căror avere era legată de imobiliare.
„Știm că se află într-o situație dificilă deoarece prețurile continuă să scadă”, a spus el. „Așadar, ne aflăm într-o lume în care este foarte dificil pentru constructorii de locuințe să se finanțeze. Cred că vom vedea din ce în ce mai multe falimente, și că nu vom vedea o îmbunătățire înainte de sfârșitul acestui an.”
Într-adevăr, datele recente arată că atât prețurile locuințelor, cât și vânzările de proprietăți în China au continuat să scadă la sfârșitul anului trecut. Aceasta este o mare problemă pentru consumatorii chinezi, care, conform lui Barraud, au între 60% și 70% din activele lor legate de imobiliarele interne. Poate de aceea consumatorii chinezi nu sunt prea încrezători, nici nu cheltuiesc așa cum obișnuiau, a spus Barraud.
Citește și: Care sunt cele mai puternice țări din lume, în 2024. România, „tot de căruță”
Dar Barraud a subliniat că imobiliarele și cheltuielile consumatorilor sunt doar părțile imediate ale problemei Chinei. Pe termen mediu și lung, probleme precum încetinirea creșterii populației, ieșirile de capital din partea investitorilor individuali și instituționali, precum și o alegeri prezidențiale în SUA care vor aduce în prim-plan tensiunile internaționale, ar putea continua să se acumuleze în acest an.
Toate acestea se adună într-o mare problemă: deflația – un concept care poate părea atractiv într-o lume a inflației ridicate, dar o problemă enormă pentru economii dacă este permisă să atingă masa critică.
Ce urmează pentru economia Chinei?
Nu este nici măcar sfârșitul lunii ianuarie, iar Barraud s-a dovedit deja prezicător. La începutul lunii, a prezis că guvernul chinez nu va permite deflației să devină de neoprit și a anticipat chiar pașii pe care i-ar lua pentru a conține problemele economiei.
„Lucrul bun este că oficialii chinezi sunt perfect conștienți de această situație și implementează o politică monetară acomodativă”, a spus el. „Cred că vor face mai mult prin injectarea de lichidități și, probabil, prin reducerea ratelor, scăderea rezervelor pentru bănci, deoarece acum se confruntă cu această mișcare de deflație.”
Ca un ceas, oficialii chinezi au anunțat că vor reduce cerințele de rezervă în februarie, adăugând aproximativ 139 de miliarde de dolari în lichiditate în economia suferindă. În ceea ce privește ce urmează, Barraud are câteva idei.
„Cred că am putea vedea o mișcare în jurul Anului Nou Lunar și poate o mișcare semnificativă dacă rezultatele nu sunt puternice în această parte a anului. De obicei, asta fac”, a spus Barraud la începutul lunii ianuarie. „Cred că trebuie să facă mai mult în ceea ce privește politica fiscală. Am văzut că au crescut deficitul recent pentru 2023 cu ideea de a cheltui mai mulți bani la începutul lui 2024, dar nu sunt sigur că este suficient pentru acum și că creșterea este probabil să încetinească anul viitor.”
Cât de mult va încetini creșterea Chinei este discutabil, deși Barraud crede că, dacă a doua cea mai mare economie a lumii va surprinde în mod pozitiv, nu va fi cu mult.
„Ar putea fi peste consens deoarece cred că 4,5% este partea de jos a intervalului, dar vom vedea”, a concluzionat analistul pentru Business Insider.