Obligatoriu de la 1 iulie, toți șoferii sunt vizați. Nu vei mai putea depăși viteza legală nici dacă vrei
Începând cu data de 1 iulie 2024, toate autoturismele noi vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un nou sistem de siguranță pentru limitarea vitezei.
Sistemul, denumit Intelligent Speed Assistance (ISA), va detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina și va avertiza șoferul dacă depășește viteza maximă admisă.
Cum funcționează sistemul ISA, de ce este util
ISA utilizează camere video și date GPS pentru a identifica limitele de viteză și a avertiza șoferul prin mai multe metode:
- Vizual: O pictogramă este afișată pe bord sau display.
- Acustic: Este emis un sunet specific.
- Vibrații: Pedala de accelerație vibrează.
Cum sunt personalizate avertismentele, de fapt
Fiecare producător are libertatea de a seta secvența și durata acestor avertismente. Sistemul ISA nu intervine asupra mecanismului de frânare; însă, cu acordul șoferului, mașina poate opri accelerarea pentru a nu depăși viteza legală.
Deși multe mașini aflate deja în circulație dispun de sisteme de avertizare a vitezei, acestea devin obligatorii pentru toate autoturismele noi de la 1 iulie.
Cu toate acestea, mulți șoferi găsesc sistemul deranjant și îl dezactivează. Andrei Stirbu, jurnalist la SuperSpeed, a declarat că aceste sisteme ar putea reduce atenția șoferilor, deși responsabilitatea pentru comportamentul la volan rămâne la latitudinea fiecăruia.
Statisticile sunt îngrijorătoare
Implementarea sistemului ISA vine în contextul unor statistici alarmante privind accidentele cauzate de viteza excesivă. Conform Poliției Române, anul trecut, peste 700 de accidente grave au fost provocate de viteza excesivă, ducând la pierderea a peste 300 de vieți.
Noul sistem ISA are scopul de a reduce numărul acestor accidente printr-o monitorizare și avertizare mai eficientă a șoferilor, contribuind astfel la creșterea siguranței pe drumurile din întreaga Uniune Europeană.
Așadar, oricât de neplăcut ar putea părea la o primă vedere, sistemul este mai mult decât util, având în vedere că poate salva vieți. Nu de alta, însă nu vei avea cum să te bucuri de mașina ta dacă nu mai ești în viață, nu?