16 sept. 2024 | 21:08

O sondă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil, validând astfel precizia datelor pentru explorarea altor planete

ACTUALITATE
O sondă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil, validând astfel precizia datelor pentru explorarea altor planete

O sondă spațială a Agenției Spațiale Europene (ESA), denumită Juice, în drum spre lunile înghețate ale lui Jupiter, a realizat un experiment crucial asupra Pământului, confirmând locuibilitatea planetei noastre. Pe 20 august 2024, sonda a folosit două instrumente importante – spectrometrul MAJIS și spectrometrul SWI – pentru a analiza atmosfera Pământului, verificând prezența moleculelor esențiale vieții, cum ar fi oxigenul, apa, ozonul și dioxidul de carbon, scrie European Space Agency.

Deși descoperirea că Pământul este locuibil nu este o surpriză, experimentul a avut scopul de a valida funcționarea instrumentelor pentru misiunea finală a sondei: explorarea lunilor Ganymede, Callisto și Europa, cele mai probabile locuri din sistemul solar unde ar putea exista viață.

Instrumentele și rolul lor

Instrumentul MAJIS a măsurat compoziția chimică a atmosferei Pământului și a creat hărți termice în infraroșu ale suprafeței, în timp ce SWI a analizat elemente esențiale precum carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, fosforul și sulful, cunoscute drept elementele CHNOPS, esențiale în organismele vii. Confirmarea acestor elemente a demonstrat că instrumentele sunt capabile să detecteze viața în medii similare de pe alte planete.

Oceanul Pacific, văzut în trei lungimi de undă diferite de instrumentul MAJIS. Banda de jos reprezintă spectrul infraroșu termic, care dezvăluie temperatura. (ESAJuiceMAJIS)

Oceanul Pacific, văzut în trei lungimi de undă diferite de instrumentul MAJIS. Banda de jos reprezintă spectrul infraroșu termic, care dezvăluie temperatura. (Foto: ESAJuiceMAJIS)

Importanța descoperirii pentru viitoarele misiuni

Confirmarea că Juice poate detecta semne de viață pe Pământ oferă certitudinea că sonda va putea analiza cu succes și lunile lui Jupiter, unde se crede că există oceane subterane ce ar putea găzdui viață. Misiunea Juice este programată să ajungă la Jupiter în 2031 și va examina detaliat planetele și lunile pentru a detecta urme de viață sau habitate posibile pentru viața extraterestră.

Această validare deschide noi perspective pentru viitoarele explorări spațiale, oferind speranța că, dacă viața există în altă parte a sistemului nostru solar, Juice ar putea fi cheia descoperirii ei.