29 apr. 2024 | 17:59

O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat

ACTUALITATE
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat

Banca Națională a României (BNR) marchează momentul important al împlinirii a 20 de ani de la aderarea țării la NATO printr-o inițiativă deosebită: lansarea a două monede speciale, una din argint și cealaltă din tombac, anunță un comunicat oficial al instituției.

BNR Celebrează 20 de ani de la aderarea României la NATO cu două monede speciale

Ambele monede, fiecare cu caracteristicile și semnificația sa, sunt gândite să comemoreze acest moment deosebit din istoria României.

Aversul ambelor monede prezintă impresionantul Palat al Parlamentului, locul solemn unde a fost ratificat tratatul de aderare la NATO. Inscripționată în arc de cerc, cu litere mărețe, se regăsește cuvântul „ROMANIA”, în timp ce valoarea nominală, respectiv „10 LEI” pentru moneda din argint și „1 LEU” pentru cea din tombac, este evidențiată cu claritate. Stema României și anul de emisiune, „2024”, completează imaginea.

Reversul comun al celor două monede încorporează sigla NATO și inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA NATO” și „2004”, marcând astfel momentul aderării țării la Alianța Nord-Atlantică.

Cele două tipuri de monede, din argint și, respectiv, din tombac, sunt disponibile într-o cantitate limitată. Tirajul maxim pentru fiecare este de 5000 de piese.

Aderarea României la NATO, moment istoric

Prețul pentru moneda din argint este stabilit la 470,00 lei, exclusiv TVA, cuprinzând și certificatul de autenticitate. În schimb, moneda din tombac poate fi achiziționată la prețul de 170,00 lei, excluzând TVA, la care se adaugă certificatul de autenticitate.

Atât monedele din argint, cât și cele din tombac, cu tema „20 de Ani de la Aderarea României la NATO”, vor circula pe teritoriul României.

Aceste monede speciale vor fi lansate în circuitul numismatic prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR, amplasate în București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Pentru pasionații de numismatică și pentru toți cei care doresc să păstreze o amintire valoroasă a acestui moment important din istoria României, aceste monede reprezintă o modalitate memorabilă de a marca și de a sărbători aniversarea a două decenii de la aderarea țării la NATO.

Ca referință, aderarea României la NATO în aprilie 2004 a reprezentat un moment istoric de importanță majoră pentru țară și pentru securitatea europeană. Prin această aderare, România și-a consolidat angajamentul ferm față de valorile democratice, statul de drept și securitatea colectivă, contribuind la întărirea stabilității și cooperării în regiunea euro-atlantică.

Prin integrarea în Alianța Nord-Atlantică, România și-a asumat un rol activ și responsabil în cadrul comunității internaționale, consolidând parteneriatele strategice și contribuind la promovarea păcii și securității globale. Aderarea la NATO a reprezentat un pas semnificativ în procesul de integrare europeană al României și a confirmat statutul său ca actor de încredere în cadrul alianțelor internaționale.