13 sept. 2024 | 18:24

O metodă surprinzător de simplă pentru eliminarea microplasticelor din apa potabilă

ACTUALITATE
O metodă surprinzător de simplă pentru eliminarea microplasticelor din apa potabilă
Microplasticele pot fi indepartate din apa

Microplasticele, acele fragmente minuscule de plastic care se infiltrează în corpurile noastre prin intermediul alimentelor și băuturilor, reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică.

Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință din China a descoperit o metodă simplă și eficientă pentru a elimina aceste particule din apa potabilă.

Ce au descoperit cercetătorii despre microplastice

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Guangzhou și Universitatea Jinan au realizat teste pe apă moale și apă de la robinet, bogată în minerale, la care au adăugat nanoplastice și microplastice (NMP-uri). Ei au fierbând apa și au filtrat precipitatele formate. În unele cazuri, procesul de fierbere și filtrare a reușit să elimine până la 90% din NMP-uri, deși eficiența varia în funcție de tipul de apă utilizat.

Beneficiul major al acestei metode este că oricine o poate aplica acasă, folosind ustensile de bucătărie obișnuite.

„Această strategie simplă de fierbere a apei poate ‘decontamina’ NMP-urile din apa de la robinet și are potențialul de a reduce în mod inofensiv ingerarea acestor particule prin consumul de apă”, au scris cercetătorii în studiul publicat în luna februarie.

Testele au arătat că o concentrație mai mare de NMP-uri a fost eliminată din probele de apă dură, care formează în mod natural depuneri de calcar (carbonat de calciu) atunci când este încălzită. Substanța calcaroasă, care se observă adesea în interiorul ceainicelor de bucătărie, se formează pe suprafața plasticului, reușind să capteze fragmentele de plastic într-o crustă.

Continuarea investigațiilor

În apă moale, unde se dizolvă mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din NMP-uri au fost eliminate. Aceste bucăți de plastic încrustate în calcar pot fi apoi îndepărtate cu un filtru simplu, cum ar fi o sită de inox folosită pentru strecurarea ceaiului, explică cercetătorii.

Echipa speră că această metodă simplă de fierbere a apei va deveni mai răspândită, pe măsură ce microplasticele continuă să invadeze mediul înconjurător. Deși impactul exact al acestor plastice asupra sănătății umane nu este încă pe deplin cunoscut, studiile au arătat deja legături între microplastice și modificările microbiomului intestinal sau rezistența la antibiotice.

Cercetătorii doresc să continue investigațiile pentru a înțelege mai bine cum apa fiartă poate ajuta la prevenirea acumulării materialelor artificiale în corpul nostru și, eventual, la contracararea efectelor alarmante ale microplasticelor.