09 iul. 2024 | 16:30

O enigmă pe Marte: O „cicatrice” uriașă pe suprafața planetei, ce explică cercetătorii FOTO

ACTUALITATE
O enigmă pe Marte: O

Oamenii de știință au reușit, în sfârșit, să se apropie de o „cicatrice” misterioasă care se întinde pe suprafața planetei Marte, dar încă nu știu cum a apărut.

Această caracteristică incredibilă, mai lungă decât Marele Canion, având aproximativ 370 de mile, a fost capturată de sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA). Cunoscută și sub denumirea de „graben”, aceasta este un șanț adânc cu pereți abrupți pe ambele părți.

O „cicatrice” misterioasă

Cicatricea, denumită Aganippe Fossa, taie regiunea inferioară a unuia dintre cei mai mari vulcani de pe Marte, Arsia Mons. Ravena a fost observată pentru prima dată în 1930, dar aceasta este prima dată când oamenii de știință au reușit să o vadă de aproape.

Aganippe Fossa,

ESA o descrie ca fiind „o cicatrice întunecată și neregulată care taie terenul marcat de la poalele unui vulcan uriaș” și „un șanț adânc cu pereți abrupți pe ambele părți”.

Agenția spațială afirmă că Mars Express observă în mod regulat Arsia Mons și vulcanii din regiunea Tharsis, unde se află mai mulți vulcani masivi ai planetei Marte. Aceasta include Olympus Mons, cel mai înalt vulcan din sistemul solar, cu o înălțime de 18,6 mile – de aproximativ două ori și jumătate mai înalt decât Muntele Everest.

Un mister geologic pe Marte

Arsia Mons în sine măsoară 270 de mile în diametru și se ridică cu mai mult de cinci mile deasupra câmpiilor înconjurătoare.

ESA a declarat: „Încă nu știm sigur cum și când a apărut Aganippe Fossa, dar pare probabil că s-a format atunci când magma care se ridica sub masa colosală a vulcanilor Tharsis a cauzat întinderea și crăparea scoarței marțiene”.

Mars Express orbitează planeta roșie din 2003. Misiunea sa include imagistica suprafeței marțiene, cartografierea mineralelor, identificarea compoziției și circulației atmosferei rarefiate, explorarea subsolului și studiul interacțiunilor diverse din mediul marțian.

Anul trecut, imaginile capturate de sondă au ajutat la crearea unui videoclip uimitor care „zboară” peste Noctis Labyrinthus, sau „labirintul nopții”, un vast sistem de văi adânci și abrupte care se întinde pe mai mult de 700 de mile pe Marte – mai lung decât Italia.

Mars Express a surprins, de asemenea, imagini care arată cum arată Pământul și Luna văzute de pe planeta roșie, aducând o perspectivă nouă asupra locului nostru în univers.