„Nu mai sunt bani”: Țara aflată în colaps total, unde 10 milioane de suflete sunt în beznă din cauza crizei financiare și energetice. Viitorul întunecat al Cubei comuniste
Cuba trece printr-o criză profundă care se agravează cu fiecare zi, lovită de lipsa de resurse și de problemele sistematice din infrastructură. Blackout-urile repetate nu doar că lasă milioane de oameni în întuneric, dar îi privează de apă, hrană și condiții minime de trai. Insula se confruntă cu o criză energetică nemaiîntâlnită, lăsând populația într-o stare de disperare și îngrijorare profundă pentru viitorul lor, scrie The Guardian.
Lupta de zi cu zi a cubanezilor pentru supraviețuire
Maria Elena Cárdenas, o femeie de 76 de ani, simbolizează această luptă constantă. Ea trăiește într-un adăpost municipal din Havana, într-o clădire veche și elegantă cândva, dar care astăzi abia își mai păstrează strălucirea de odinioară. În ultimele zile, Maria a fost nevoită să gătească cu crengi și bețe adunate de pe străzi. „Știți, noi, cubanezii, ne descurcăm cum putem,” mărturisește ea. Povestea ei este una dintre nenumăratele exemple ale modului în care cei mai vulnerabili cubanezi încearcă să își ducă traiul în ciuda dificultăților majore.
În ultimele zile, guvernul cubanez a făcut eforturi pentru a reporni rețeaua electrică națională, însă rezultatele au fost nesemnificative. Fără energie electrică, viața devine un calvar. Căldura insuportabilă face somnul imposibil, alimentele se strică rapid, iar apa devine o raritate. Cubanezii privesc cu teamă spre viitor, fără nicio soluție clară în fața lor, relatează agenția de presă Associate Press.
„Noi, cubanezii, avem o fire optimistă,” spune Julio César Rodríguez, un bărbat de 52 de ani. „Chiar și atunci când lucrurile sunt rele, încercăm să râdem. Dar acum e cu adevărat rău.” Criza actuală a început pe 17 octombrie, când autoritățile au ordonat tuturor angajaților de stat neesențiali să plece acasă în încercarea de a economisi energie. Însă această măsură drastică nu a reușit să stabilizeze rețeaua, iar în ziua următoare insula a fost complet cufundată în întuneric.
Un sistem energetic în colaps și o țară cufundată în sărăcie
Centralul Antonio Guiteras, una dintre principalele surse de energie electrică ale insulei, s-a oprit brusc, provocând o reacție în lanț în rândul celorlalte centrale mari. Un inginer pensionat de la această centrală a explicat că repornirea unei centrale este extrem de dificilă, necesitând o cantitate imensă de electricitate doar pentru inițierea procesului. „Adevărul este că a fost construită prost,” recunoaște el, descriind condițiile precare și echipamentele defecte cu care au lucrat.
Guvernul cubanez recunoaște problemele grave ale sistemului și dă vina pe embargo-ul comercial impus de Statele Unite de 62 de ani. Președintele Miguel Díaz-Canel a acuzat „persecuția financiară și energetică”, spunând că aceasta îngreunează importul de combustibil și resursele necesare pentru întreținerea rețelei.
Ani de-a rândul, Cuba a depins de sprijinul aliaților săi, mai întâi de Rusia și apoi de Venezuela, dar și aceștia au redus drastic aprovizionarea pe măsură ce și-au confruntat propriile dificultăți. „E ca și cum ai încerca să ții pe linia de plutire o navă care se scufundă cu ajutorul unor dopuri de plută,” a spus un diplomat european, subliniind cât de disperată este situația.
Un viitor incert și speranțe în surse de energie regenerabilă
Pentru a reduce presiunea asupra populației, guvernul cubanez a anunțat că sectorul privat emergent va trebui să plătească mai mult pentru electricitate, în timp ce autoritățile caută să se orienteze către energie regenerabilă. Însă, în ciuda faptului că insula beneficiază de soare din belșug, proiectele solare începute au eșuat aproape toate din cauza neplății companiilor implicate. „Guvernul nu este prost,” a spus un om de afaceri străin. „Dar pur și simplu nu există bani.”
Soluția pare să vină dintr-un acord cu o firmă chineză, care ar urma să furnizeze materiale pentru o serie de ferme solare în schimbul accesului la depozitele de nichel din Cuba. Totuși, emigrarea masivă a cubanezilor din ultimii doi ani, peste 10% din populație părăsind insula, ridică semne de întrebare cu privire la existența unei forțe de muncă calificate pentru implementarea acestor proiecte.
Într-o intervenție televizată, prim-ministrul Manuel Marrero a precizat că guvernul are în vedere energia regenerabilă pentru a asigura viitorul energetic al insulei. Însă lipsa investițiilor și a fondurilor necesare lasă proiectele în stare de incertitudine.
Epuizarea populației și temerile pentru un viitor nesigur
Cubanezii par epuizați. Spre deosebire de întreruperile de curent anterioare, acum protestele au fost limitate la bătăi de tigăi și cratițe, semn că mulți sunt resemnați sau temători. În plus, represiunile recente asupra jurnaliștilor au creat un climat de intimidare. Organizația Amnesty International a declarat recent patru cubanezi ca fiind „prizonieri de conștiință” din cauza convingerilor lor politice.
Între timp, criza energiei a dus la o criză suplimentară în aprovizionarea cu apă. Fără energie pentru a alimenta pompele de apă, 600.000 de oameni au rămas fără acces constant la apă potabilă, iar această cifră este în creștere, lăsând multe cartiere din Havana complet uscate.
Pentru Dariel Ramírez, care privește spre Muzeul Revoluției din Havana, simbolul comunismului cubanez, situația pare sumbră. „Dacă asta se repetă, ar trebui să pregătim iahtul Granma, ca să plecăm cu toții,” spune el, făcând referire la celebra ambarcațiune cu care Fidel și Raúl Castro au sosit în Cuba în 1956.
Cuba este în pragul unei crize umanitare, iar viitorul este incert. Până când resursele vor fi suficiente sau se va găsi o soluție viabilă, milioanele de cubanezi continuă să lupte zilnic pentru supraviețuire în întuneric și sărăcie.