Cubanezii trăiesc „coșmarul” modernității: lipsa internetului și variantele salvatoare

Cubanezii trăiesc „coșmarul” modernității: lipsa internetului și variantele salvatoare

Cât timp a trecut de când ai intrat ultima oară pe internet? În timp ce, în cazul nostru, sunt slabe șansele să treacă vreodată mai mult de câteva ore, în lume încă există țări care nu beneficiază de acest miracol al epocii moderne. Documentarul realizat de cei de la Vox, deși are doar șapte minute, e poate cel mai reușit pe care l-am văzut în ultimul timp.

Cuba este una dintre ele, chiar dacă internetul nu lipsește cu desăvârșire. Este, însă, o raritate, dar pentru că oamenii nu vor să trăiască în beznă informațională, au găsit metode care să suplinească această lipsă. El Paquete Semanal“, care se traduce drept „Pachetul săptămânal”, este doza de informaţie externă pentru cubanezi. Săptămânal, se face acest pachet în care sunt incluse seriale, filme americane şi copii ale ziarelor spaniole sau internaţionale, cel mai des sub formă de print screenuri. Totul este strâns, organizat şi transferat printr-o reţea de „traficanţi” din întreaga ţară. „Regii” reţelei sunt Dany şi Ali, scriu cei de la Adevărul.

Cei doi dezvoltă cea mai bună colecţie de conţinut pentru abonaţii lor şi o vând cu unul până la trei dolari per pachet. Pot să beneficieze de livrare acasă sau îl pot ridica dintr-un anumit loc, cum ar fi un service GSM. Într-o ţară în care doar 5% din populaţia ţării are acces la internetul necenzurat, este destul de greu să ai acces la aşa conţinut, la YouTube şi diverse publicaţii.

Dany susţine că nu ştie cum fac sursele sale rost de conţinut, dar Vox informează că s-ar putea să fie folosite echipamente ilegale, care se conectează la sateliţi. Există şi speculaţii conform cărora totul este adus prin Miami, din Statele Unite ale Americii.

Acolo unde Dany are biroul, scrie Vox, sunt două computere fără carcasele laterale, hard disk-uri cu diverse note pe ele şi două monitoare mari cu fişiere. Rulează Windows drept sistem de operare. „Fiecare este responsabil de ceva anume. Fiecare adună conţinut de un anumit tip şi îl aduce la mine. Eu îl organizez, îl editez şi îl pregătesc pentru distribuţie. El pleacă spre abonaţi prin mesagerii noştri”, explică Dany întreaga reţea pe care o întreţine.

Într-o ţară comunistă precum Cuba, probabil te întrebi cum de guvernul n-a acţionat contra acestei reţele. Ei bine, „Pachetul” este „curăţat” şi de Dany, ca regimul să n-aibă motive să intervină. „Nu lăsăm să treacă nimic revoluţionar, subversiv, obscen sau pornografic. Vrem să stăm în zona divertismentului şi educaţiei”, susţine Dany. În „Pachet” sunt incluse, uneori, şi aplicaţii de iPhone şi per total sunt sute de gigabiţi de date pe care abonaţii şi furnizorii le au la îndemână.

Tot Dany se poate să fi avut cea mai bună caracterizare a sistemului lor, fiind întrebat dacă nu se teme că accesul la Internet i-ar putea distruge afacerea. „Nici gând. Noi oferim un produs ca o pagină web imensă, unde ai acces la întreg conţinutul la preţ mic. Internetul s-ar putea să cucerească unii clienţi, dar noi oferim ceva diferit, ceva eficient. Viteza este cheia pentru a ne depăşi concurenţa”, explică Dany.

Citește și: