26 mart. 2024 | 08:11

Noua inteligență artificială care-ți zice tot despre viața ta și apoi îți prezice moartea: Ce spun experții în AI

ACTUALITATE
Noua inteligență artificială care-ți zice tot despre viața ta și apoi îți prezice moartea: Ce spun experții în AI

Cercetătorii din Danemarca utilizează inteligența artificială și datele de la milioane de oameni pentru a anticipa etapele vieții individuale până la sfârșit, în speranța de a sensibiliza cu privire la puterea și pericolele tehnologiei.

Ce spun specialiștii despre această AI

Departe de orice fascinație morbida, creatorii lui life2vec doresc să exploreze modelele și relațiile pe care programele de învățare profundă le pot descoperi pentru a prezice o gamă largă de „evenimente de viață” legate de sănătate sau sociale.

„Este un cadru foarte general pentru a face predicții despre viețile umane. Poate prezice orice unde ai date de antrenament,” a declarat Sune Lehmann, profesor la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și unul dintre autorii unui studiu recent publicat în revista Nature Computational Science.

Potrivit lui Lehmann, posibilitățile sunt nelimitate: „Ar putea prezice rezultatele de sănătate. Deci ar putea prezice fertilitatea sau obezitatea, sau ar putea prezice cine va face cancer sau cine nu va face cancer. Dar ar putea prezice și dacă vei face mulți bani,” a spus el.

Cum funcționează

Algoritmul folosește un proces similar cu cel al ChatGPT, dar el analizează variabile care influențează viața, cum ar fi nașterea, educația, beneficiile sociale sau chiar programul de lucru. Echipa încearcă să adapteze inovațiile care au permis algoritmilor de prelucrare a limbajului să „examineze evoluția și predictibilitatea vieților umane bazate pe secvențe de evenimente detaliate”.

„Dintr-o perspectivă, viețile sunt pur și simplu secvențe de evenimente: oamenii se nasc, încep școala, se mută într-o nouă casă, se căsătoresc și tot așa,” a spus Lehmann.

Totuși, dezvăluirea programului a dus rapid la apariția unor afirmații despre un nou „calculator de moarte”, cu unele site-uri frauduloase care îi înșală pe oameni cu oferte de a folosi programul AI pentru a prezice speranța de viață – adesea în schimbul furnizării de date personale.

Cercetătorii insistă că software-ul este privat și indisponibil pe internet sau pentru comunitatea mai largă de cercetare în prezent.