28 apr. 2024 | 06:09

Avertismentul Google în legătură cu inteligența artificială. La ce riscuri suntem supuși

ACTUALITATE
Avertismentul Google în legătură cu inteligența artificială. La ce riscuri suntem supuși

Un articol publicat de laboratorul de cercetare în inteligență artificială DeepMind al Google a avertizat că oamenii ar putea deveni prea „îndrăgostiți” de avatarurile alimentate de AI.

Google avertizează

Asistenții avansați și personalizați ar putea fi următoarea frontieră a tehnologiei AI, care ar putea apărea sub forma avatarurilor antropomorfe și „ar putea schimba radical natura muncii, educației și activităților creative, precum și modul în care comunicăm, coordonăm și negociem unii cu alții, influențând în cele din urmă cine vrem să fim și să devenim”, spun cercetătorii de la DeepMind.

Evident, există numeroase capcane potențiale: una fiind că unii oameni ar putea forma legături inadecvate cu asistenții AI, rezultând într-o pierdere a autonomiei pentru om.

Situația ar putea fi agravată dacă asistentul robot are o reprezentare virtuală asemănătoare cu cea umană, așa cum este cazul în filmele Ex Machina și M3gan.

Decoder-ul notează că riscurile includ consecințe sociale negative pentru om și pierderea tuturor legăturilor sociale pentru că AI-ul înlocuiește toată interacțiunea umană.

Pericole și eventuale măsuri de siguranță

Dacă asistenții AI se vor răspândi, este inevitabil că vor începe să interacționeze unul cu celălalt, iar acest lucru ridică tot felul de întrebări cu privire la faptul dacă vor coopera și coordona între ei sau vor începe să concureze unul împotriva celuilalt.

„Dacă pur și simplu urmează interesele utilizatorilor într-un mod competitiv sau haotic, este clar că acest lucru ar putea duce la eșecuri de coordonare”, spune Iason Gabriel, cercetător științific în echipa de cercetare a eticii de la DeepMind și co-autor al articolului, pentru Axios.

Echipa de la DeepMind, de la Google, recomandă dezvoltarea unor evaluări cuprinzătoare pentru AI și avansarea rapidă a dezvoltării asistenților AI social benefice.

„Ne aflăm în prezent la începutul acestei ere de schimbare tehnologică și socială. Avem, prin urmare, o oportunitate de a acționa acum, ca dezvoltatori, cercetători, factori de decizie politici și părți interesate publice, pentru a forma tipul de asistenți AI pe care dorim să îi vedem în lume”, scrie echipa de cercetare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele