27 iun. 2024 | 11:00

Noi reguli pentru utilizarea telefoanelor mobile la școală: Ce riscă elevii, cum le pot fi confiscate dispozitivele

ACTUALITATE
Noi reguli pentru utilizarea telefoanelor mobile la școală: Ce riscă elevii, cum le pot fi confiscate dispozitivele

Elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele mobile în timpul cursurilor, la școală. Acest statut al elevului se află în prezent în dezbatere publică la Ministerul Educației. În plus, acesta introduce o nouă procedură pentru restituirea telefoanelor confiscate pentru nerespectarea acestei reguli.

Având în vedere aceste lucruri, conform noilor reglementări, telefoanele confiscate vor fi returnate doar părinților sau tutorilor legali ai elevilor minori, respectiv elevilor majori, la finalul zilei de cursuri.

Astfel, orice încălcare a interdicției de utilizare a telefoanelor mobile poate duce la confiscarea echipamentului de către personalul școlii. Restituirea acestora se va face conform regulamentului intern al unității de învățământ, la finalul orelor din acea zi.

Excepții și alte prevederi ale viitorului statut

Mai exact, regulile referitoare la confiscarea telefoanelor nu se aplică echipamentelor electronice autorizate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, care au permisiunea de a le folosi inclusiv în timpul orelor.

De asemenea, viitorul statut al elevului mai prevede că elevii care perturbă desfășurarea orelor de curs pot fi mutați temporar într-o altă sală de clasă. În această sală, sub supravegherea unui profesor, elevii vor putea să-și facă temele sau să desfășoare alte activități legate de școală.

În paralel cu proiectul privind viitorul statut al elevului, Ministerul Educației a pus în dezbatere un alt proiect de ordin care modifică regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Una dintre schimbările semnificative este modul în care se va evalua comportamentul elevilor. Conform noilor prevederi, elevii vor primi o notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare, spre deosebire de sistemul actual în care nota la purtare este acordată doar la sfârșitul anului școlar.

Implementarea noilor reglementări

Așadar, pentru ca aceste noi reguli să intre în vigoare, este necesar ca ambele proiecte să fie semnate de ministrul educației și publicate în Monitorul Oficial. Numai după îndeplinirea acestor formalități, noile prevederi ale statutului elevului și ale regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar vor putea fi aplicate.

Astfel, această inițiativă reflectă eforturile Ministerului Educației de a asigura un mediu educațional disciplinat și de a adapta regulile la noile cerințe ale sistemului de învățământ preuniversitar.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele