22 aug. 2024 | 11:00

Noi reguli pentru transportul lichidelor în bagajele de mână în aeroporturile UE

ACTUALITATE
Noi reguli pentru transportul lichidelor în bagajele de mână în aeroporturile UE
Noi reguli pentru lichidele din bagajele de mana, in aeroport

Începând cu 1 septembrie, toate aeroporturile din Uniunea Europeană vor introduce reguli mai stricte pentru transportul lichidelor în bagajele de mână, o măsură care vizează sporirea securității aeriene. Aceste schimbări, anunțate recent, vin după ce unele aeroporturi din Germania au testat tehnologii noi pentru scanarea bagajelor, însă rezultatele nu au fost suficiente pentru a relaxa complet măsurile de securitate.

Regulile stricte pentru transportul lichidelor

Conform noilor reglementări, pasagerii vor putea transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente cu un volum maxim de 100 mililitri. Toate recipientele trebuie împachetate într-o singură pungă de plastic transparentă, cu un volum total de maxim 1 litru. Aceste reguli nu sunt complet noi, fiind introduse pentru prima dată în 2006, însă aplicarea lor va fi acum uniformă pe toate aeroporturile din UE, fără excepții.

În ultimii ani, unele aeroporturi din Germania au beneficiat de un regim mai relaxat, datorită implementării scanerelor de tomografie computerizată (TC). Aceste dispozitive, dezvoltate inițial pentru uz medical, sunt capabile să creeze imagini tridimensionale detaliate ale conținutului bagajelor, permițând verificarea acestora fără a mai fi necesară scoaterea lichidelor din bagaje. Totuși, oficialii europeni au exprimat îndoieli cu privire la fiabilitatea și siguranța acestor scanere, motiv pentru care s-a decis revenirea la reguli mai stricte și uniforme la nivelul întregii Uniuni Europene.

Excepții și diferențe între scanerele vechi și noi

Există totuși câteva excepții notabile în aplicarea acestor reguli. Medicamentele și hrana lichidă pentru bebeluși sunt exceptate de la restricțiile privind volumul lichidelor și pot fi transportate fără a respecta limita de 100 mililitri per recipient. De asemenea, noile reguli UE permit ca recipientele cu lichide să rămână în bagaje la punctele de control echipate cu scanere TC, fără a mai fi necesară scoaterea și prezentarea lor separată.

Pe de altă parte, pe aeroporturile care utilizează scanere convenționale, lichidele și dispozitivele electronice vor trebui în continuare scoase din bagaje și prezentate separat la punctele de control. Aceasta înseamnă că, în multe aeroporturi din UE, pasagerii vor trebui să fie pregătiți pentru măsuri de securitate mai stricte și pentru proceduri de control mai îndelungate.

Aceste modificări sunt menite să asigure un nivel ridicat de securitate pentru toți pasagerii care călătoresc pe teritoriul Uniunii Europene. Într-un context global în care amenințările la adresa siguranței aviației sunt în continuă evoluție, măsurile de control stricte sunt considerate esențiale pentru a preveni incidentele nedorite.

Prin urmare, dacă plănuiești să călătorești în UE după 1 septembrie, este important să fii informat despre aceste noi reguli și să te asiguri că bagajul tău de mână respectă toate cerințele impuse. Aceasta te va ajuta să eviți întârzierile sau confiscarea obiectelor la punctele de control de securitate.