25 feb. 2024 | 11:02

Nava americană trimisă pe Lună după 50 de ani, a ratat aselenizarea perfectă: Ce s-a întâmplat cu Odysseus și ce urmează pentru misiunea Artemis

ACTUALITATE
Nava americană trimisă pe Lună după 50 de ani, a ratat aselenizarea perfectă: Ce s-a întâmplat cu Odysseus și ce urmează pentru misiunea Artemis

Misiunea navei spațiale americane „Odysseus” a devenit subiectul unei întorsături dramatically neașteptate. Prima navă spațială construită în SUA care a ajuns pe Lună din 1972, a suferit un accident în ultimele etape ale aselenizării. Odysseus, care părea că va coborî lin pe suprafața lunară, s-a răsturnat subit și acum zace pe o parte, sfidând gravitația.

Incidentul surprinde experții spațiali cu un scenariu asemănător înregistrat recent. Într-o serie de accidente pe Lună, Japonia a înregistrat două încercări eșuate. În aprilie 2023, un lander proiectat de o companie japoneză s-a prăbușit, iar o sondă rusă a avut aceeași soartă în august 2023. Sonda spațială Odysseus a scris istorie pentru SUA ca prima navă spațială operată de o companie privată care aselenizează, dar momentul de glorie a fost scurtcircuitat de dificultățile de ultim moment.

Această fotografie furnizată de Intuitive Machines prezintă landerul lunar IM-1 Nova-C al companiei în Houston

Această fotografie furnizată de Intuitive Machines prezintă landerul lunar IM-1 Nova-C al companiei în Houston.

Explicațiile incidentului

Steve Altemus, CEO al Intuitive Machines, compania din Houston care a construit modulul de aselenizare, a declarat: „Inițial, echipa a crezut că landerul cu șase picioare a atins suprafața vertical. Dar datele trimise de Odysseus au dezvăluit poziția sa finală, orizontală.”

Steve Altemus, CEO al Intuitive Machines

CEO-ul Intuitive Machines, Steve Altemus, prezintă o machetă landerului lunar Odysseus pentru a ilustra poziția sa laterală în timpul unei conferințe de presă la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, pe 23 februarie 2024, în această captură de ecran de la NASA. Landerul a aterizat probabil înclinat după ce s-a agățat de o rocă în timpul aterizării sale spectaculoase, a declarat acesta.

S-a răsturnat modulul de aselenizare Odysseus?

În timp ce landerul cobora vertical și lateral, probabil „un picior s-a prins în suprafață și landerul s-a răsturnat”, a declarat acesta vineri într-o conferință de presă ținând o machetă a lui Odysseus cu câteva grade deasupra orizontalei.

Odysseus este pe o parte?

Dovada care sugerează că landerul nu este complet orizontal provine din cantitatea de energie pe care o generează panoul solar al landerului, a spus Altemus.

Acest lucru sugerează că Odysseus este „oarecum ridicat deasupra suprafeței pe orizontală”, a spus el. „De aceea credem că este pe o stâncă sau piciorul este într-o crevasă sau ceva care îl ține în acea atitudine.”

În acest moment, Odysseus are „o capacitate operațională destul de mare, chiar dacă suntem răsturnați”, a spus Altemus. Acesta se apropia de suprafață mai repede decât sperase echipa și este posibil să fi fracturat unul dintre picioarele trenului de aterizare în timp ce „s-a răsturnat ușor”, a spus el.

NASA aselenizare 1

Compania a publicat prima imagine de pe Odysseus vineri pe X, platforma cunoscută anterior ca Twitter. Nava va continua să colecteze date pentru NASA, în timp ce agenția se pregătește să trimită din nou astronauți pe suprafața lunară prin programul său Artemis, pentru prima dată de la ultima misiune Apollo, acum 52 de ani.

Intuitive Machines speră să obțină câteva fotografii în următoarele zile pentru a vedea „exact care este materialul de sub lander”, a spus Tim Crain, co-fondatorul și directorul tehnologic al companiei.

De ce Odysseus nu a aterizat vertical?

Aselenizările lunare fără pilot complet reușite nu sunt un succes garantat. Doar cinci țări – SUA, URSS, China, India și Japonia – au reușit să aterizeze o navă spațială pe Lună.

Intuitive Machines a devenit prima afacere privată care reușește această performanță. De altfel, precedenta tentativă a unei companii japoneze, din aprilie 2023, s-a încheiat cu un modul de aselenizare prăbușit.

„Trimiterea unei nave spațiale către Lună nu este ușoară”, a declarat Nicky Fox, inginer de rachete și administrator de știință NASA, la acea vreme, la scurt timp după ce a fost descoperită scurgerea de combustibil.

Iată că povestea se repetă. Odysseus nu este prima navă spațială care sfârșește într-un mod dramatic pe Lună.