01 mart. 2024 | 22:28

Misterul piramidei descoperite pe fundul Oceanului Atlantic: O minune inginerească a unei civilizații antice sau un simplu joc al naturii?

ACTUALITATE
Misterul piramidei descoperite pe fundul Oceanului Atlantic: O minune inginerească a unei civilizații antice sau un simplu joc al naturii?
Piramida subacvatică are o înălțime impresionantă de 60 de metri. (Foto Kalana Weeramuni)

O structură misterioasă, asemănătoare unei piramide, a fost descoperită în 2013 pe fundul Oceanului Atlantic, declanșând o dezbatere aprinsă: o capodoperă a ingineriei antice sau o creație a naturii?

O formă aproape perfectă sub ape

Diocleciano Silva, în timpul unei cartografieri submarine în largul arhipelagului Azore, a semnalat o formațiune uimitoare: „O piramidă orientată cu precizie pe punctele cardinale,” declara el presei. Conform măsurătorilor, baza structurii ar avea 8.000 de metri pătrați, iar înălțimea ar ajunge la 60 de metri.

Atlantida, civilizație necunoscută, sau… vulcan stins?

Ipoteza unei construcții antice a fascinat publicul, alimentând teoria că legendara Atlantida s-ar afla chiar în largul Portugaliei. Însă specialiștii rămân sceptici – zona e submersă de circa 20.000 de ani, iar cele mai vechi civilizații avansate au apărut abia în jurul anului 3000 î.Hr. Ar fi deci imposibil ca piramida să fie opera omului.

Marina portugheză consideră că ar putea fi o formațiune geologică naturală, cum ar fi Muntele Submarin D. João de Castro. Regiunea Azorelor este renumită pentru activitatea vulcanică și seismică, care a modelat insulele și fundul oceanului, creând forme spectaculoase.

Controversa urmelor antice din Azore

Insulele Azore, aflate la mare distanță de continentul european, au fost considerate multă vreme nelocuite până la sosirea navigatorilor portughezi în secolul al XV-lea. Totuși, o ipoteză controversată, susținută de unii arheologi, sugerează o istorie mult mai veche a arhipelagului. Nuno Ribeiro, președintele Asociației Portugheze de Cercetări Arheologice, afirmă că arta rupestră și posibilele urme de așezări omenești ar putea indica prezența unei civilizații antice uitate.

Arhipelagul Azore Portugalia

Arhipelagul Azore, insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic

Dacă s-ar confirma această ipoteză, istoria Azorelor – și poate chiar a întregii regiuni – ar trebui rescrisă. Structuri aparent preistorice ar dovedi că oameni din Epoca Pietrei posedau tehnologia pentru călătorii maritime pe distanțe lungi.

Investigații și concluzii oficiale

Controversa a determinat guvernul portughez să înființeze o comisie de experți pentru a analiza ipoteza prezenței umane străvechi în Azore. Comisia a concluzionat în 2013 că formațiunile considerate de unii arheologi drept vestigii nu sunt de origine umană sau provin din perioade mult mai recente, scriu cei de la Greekreporter.

Misterul rămâne, deocamdată

Deși piramida subacvatică există cu siguranță, originea ei este departe de a fi elucidată. Rămâne de văzut dacă investigații viitoare vor confirma prezența civilizațiilor antice în Azore sau dacă structura subacvatică va dovedi că natura însăși poate crea forme surprinzătoare.